Έρχεται διαπραγμάτευση για το προϋπολογισμό των εμβολίων

Ξεκίνησε ήδη ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ο Οκτώβριος θεωρείται ο κύριος μήνας της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη που συνήθως φτάνει μέχρι και το Δεκέμβριο. Πέρα όμως από τα αντιγριπικά, τα οποία αποτελούν τη δημοφιλέστερη κατηγορία, υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις και συνολικά θα πρέπει να αποζημιωθούν από ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων εβδομάδων οι εταιρείες που τα διακινούν θα κληθούν να διαπραγματευτούν με το Υπουργείο Υγείας

Με αφορμή το αντιγριπικό εμβόλιο, για το οποίο ειδικά φέτος λόγω κορονοϊού βρίσκεται σε προτεραιότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στα εμβόλια. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως τα εμβόλια θα χορηγούνται από τα φαρμακεία μόνο εφόσον υπάρχει συνταγή, ώστε να συλλέγονται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία. Επίσης, λόγω κορονοϊού δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι συνολικά το κόστος όλων των εμβολίων από την 1/9/2020 δεν θα το καλύπτει με τα υπάρχοντα κεφάλαια που διαθέτει για φάρμακα ο ΕΟΠΥ (1,945 δις. ευρώ συνολικά) αλλά αναμένεται να χορηγηθεί από άλλο κρατικό προϋπολογισμό, κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

¨Σχετικά δε με το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «η χώρα είχε προμηθευτεί το 2018, δύο εκατομμύρια εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2019 εξασφαλίσαμε τρία εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας». Η ποσότητα αυτή δημιουργεί μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά η οποία ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ ως έσοδο για τα ελληνικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φαρμακευτική αγορά που συνέλεξε η εταιρεία pharmacyinsights, την εμβολιαστική περίοδο Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019 διακινήθηκαν από τα ελληνικά φαρμακεία δύο εκατομμύρια δόσεις ενώ την αντίστοιχε επόμενη περίοδο 2019 – 2020, 2,67 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 33,5%. Για την τρέχουσα περίοδο 2020-2021 εκτιμάται επίσης μία αύξηση της τάξης του 30% για τα εμβόλια που θα διακινηθούν από τα φαρμακεία.

Αντίστοιχα ο εν λόγω τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2019, 35 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019 – 2020 και υπολογίζοντας μία άνοδο 30% αναμένεται τζίρος πάνω από 45 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία. Να επισημάνουμε ότι δεν χορηγούνται όλα τα εμβόλια από τα φαρμακεία καθώς ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως πχ οι υγειονομικοί εμβολιάζονται στα νοσοκομεία.

Οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν στα αντιγριπικά είναι η Sanofi τα εμβόλια της οποίας διακινεί η Βιανέξ, η Mylan και η GSK.

ηλεκτρονική συνταγογράφησηεμβόλιαΒασίλης Κικίλιαςπροϋπολογισμόςαντιγριπικό εμβόλιο