Έρχονται δείκτες αξιολόγησης για τα νοσοκομεία – Συγκροτήθηκε επιτροπή

Δείκτες για την πορεία λειτουργίας των νοσοκομείων ξεκινά να μελετά το υπουργείο Υγείας με τη συλλογή στοιχείων που σχετίζονται με την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Στη … στροφή πριν τις εκλογές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιχειρεί να θεσμοθετήσει παραμέτρους που έλειπαν επί χρόνια από το σύστημα υγείας, όπως η καθιέρωση μετρήσεων για το σύστημα, την ανάδειξη δεικτών μέσω των οποίων θα ελέγχεται η λειτουργία τους και η αποτελεσματικότητα αξιοποίησης των δεδομένων τα οποία είναι διαθέσιμα.

Προς το σκοπό αυτό ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, συγκρότησε Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας και Επεξεργασίας Λειτουργικών Δεικτών Νοσηλευτικών Μονάδων. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κατ΄ ελάχιστον δύο φορές το μήνα, στο υπουργείο Υγείας.

Έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις αρμόδιες Διευθύνσεις, σχετικά με:

1. Την επιλογή και επικαιροποίηση των προς συλλογή δεδομένων και το σαφή σκοπό επεξεργασίας τους.
2. Τη μεθοδολογία συλλογής και διαμόρφωσης των κατάλληλων ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών.
3. Τη διαμόρφωση των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των πρωτογενών δεδομένων συλλογής και των παραγόμενων δεικτών και αναφορών.
4. Τη διαδικασία αξιοποίησης των παραγόμενων αποτελεσμάτων και το ρόλο των εμπλεκόμενων επιτελικών διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας ως προς αυτή.
5. Τη συνεργασία με άλλες αρμόδιες επιτροπές και υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση των συνόλων ανοικτών δεδομένων.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες Επιτροπές και Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και με Επιστημονικούς και Ερευνητικούς φορείς και Εμπειρογνώμονες του τομέα της Υγείας για την επίτευξη των σκοπών σύστασης και εργασίας της.

Η επιτροπή αποτελείται από τα παρακάτω μέλη, χωρίς αναπληρωτές, ως εξής:
1. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
2. ΖΑΖΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αναπληρώτρια Διοικήτρια 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
3. ΓΡΥΜΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ, του κλάδου ΠΕ Στατιστικής, Στατιστικός Επικεφαλής Υπουργείου Υγείας, η οποία υπηρετεί στην Αυτοτελή Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
4. ΚΑΤΣΙΝΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Έργων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Αυτοτελούς Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας.
5. ΤΑΒΙΑΝΑΤΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ, Προϊσταμένη Τμήματος Μέτρησης Ποιότητας, Στατιστικής Ανάλυσης και Αξιολόγησης Δεδομένων Υγείας, της Δ/νσης Υποστήριξης και Παρακολούθησης Στρατηγικού Σχεδιασμού.
6. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ, του κλάδου ΠΕ Στατιστικής, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
7. ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Εποπτευόμενων Φορέων, της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων.
8. ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Μέτρησης Ποιότητας, Στατιστικής Ανάλυσης και Αξιολόγησης Δεδομένων Υγείας, της Δ/νσης Υποστήριξης και Παρακολούθησης Στρατηγικού Σχεδιασμού.
9. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας.
10. ΠΛΥΤΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, Οικονομολόγος.
11. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ειδικός Συνεργάτης σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης Έργων ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
12. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Διοικητικός Επιστήμονας Συστημάτων Υγείας, μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.

Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

νοσοκομείαΓιώργος Γιαννόπουλοςδείκτες ποιότητας