Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση στις τιμές φαρμάκων μια εξαετία μετά

Αποτελέσματα τουλάχιστον μετά από μια εξαετία θα πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, από τις κοινοπραξίες των χωρών για την διαπραγμάτευση κοινών τιμών σε καινοτόμα φάρμακα, εξαιτίας των νομικών θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη φαρμακοβιομηχανία.

Η πρωτοβουλία της Διακήρυξης της Βαλέτας ξεκίνησε κατ΄ αρχήν με τέσσερις χώρες οι οποίες σύντομα έγιναν 10, η Γαλλία είναι παρατηρητής στην ίδια κοινοπραξία, η Ιρλανδία εντάχθηκε στη Beneluxa, υπάρχει και η συνεργασία των σκανδιναβικών χωρών.

Στόχος όλων τους, είναι οι ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα με τρόπο που να μπορούν να τα αποδεχθούν τα συστήματα υγείας.

Η αξιολόγηση για την λειτουργία των κοινοπραξιών αυτών θα πρέπει να είναι τεχνική επιστημονική, πολιτική.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του PhRMa Innovation Forum και της Janssen Hellas Μάκης Παπαταξιάρχης, στο πλαίσιο συζήτησης για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, εξηγώντας ότι για την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη η επίλυση νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το καθεστώς ενιαίων προμηθειών, την εμπιστευτικότητα των συμφωνιών, τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και την αποφυγή δημιουργίας τραστ (εναρμονισμένες πρακτικές).

Όλο αυτό το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί συντομότερα από μια τριετία, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μία τριετία για την εφαρμογή του, συλλογικά από τα κράτη – μέλη των κοινοπραξιών, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν διασυνοριακά, εξήγησε ο κ. Παπαταξιάρχης, για να προσθέσει ότι ” η βιομηχανία μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει, γιατί η φαρμακοβιομηχανία λειτουργεί διασυνοριακά”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα μια συζήτηση για κοινή πολιτική τιμής. Μάλιστα σχετικά με τη διαφάνεια στις τιμές τόνισε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει εύκολα τις τιμές φαρμάκων μέσω της βάσης δεδομένων Euripid. Οι πραγματικές τιμές που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις δεν αναρτώνται καθώς 7-8 μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν την ανάρτησή τους, ώστε να διατηρούν για τον εαυτό τους το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι υπάρχει θέμα, γίνεται μια τεράστια συζήτηση γύρω από το ύψος της τιμής των νέων φαρμάκων, όμως θα πρέπει να συνδεθεί με το κόστος και η αξία του φαρμάκου, να συνδεθούν επιτόπου κρατικές παρεμβάσεις με αξιολόγηση σε τοπικό επίπεδο.
Η καινοτομία θα πρέπει να έρθει στην ώρα της και η βιομηχανία είναι εδώ να λειτουργήσει στα πλαίσια της συνεργατικότητας, “να λειτουργήσουμε, εξυπηρετώντας τους ασθενείς σε ένα περιβάλλον υγιούς επιχειρηματικότητας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετέχοντας στην ίδια συζήτηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου “The future of healthcare in Greece”, o B΄Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ηλίας Γιαννόγλου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την διαπραγμάτευση επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα έρθουν σε πολύ συντομότερο χρόνο από αυτόν της εξαετίας.

Χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνεργασιών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, και μάλιστα εξέφρασε την προσδοκία του, η πρωτοβουλία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να εξελιχθεί σταδιακά σε μια Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Σημείωσε ότι δεν θα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε εταιρείες και κυβερνήσεις. Αντίθετα, επεσήμανε ότι γίνεται μια ασθενοκεντρική διαπραγμάτευση.

Και καταλήγοντας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολυεθνική συνεργασία, καθώς έχουν συναφθεί συνεργασίες ανάμεσα στις 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ.