Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σοβαρές παθήσεις θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Την απευθείας παράδοση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις στους ασθενείς και τη διάθεση μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2/7 στη Βουλή.

Η διάταξη αφορά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακά. Σε περίπτωση που αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των νοσοκομείων, διανέμονται σε αυτά μέσω του δικτύου του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, στο άρθρο 74 του νομοσχεδίου με τίτλο “Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα“, προβλέπονται τα εξής:
Σε περίπτωση που δηλώνεται στον ΕΟΠΥΥ αδυναμία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους από νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, διατίθενται από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του Οργανισμού στις κλινικές και στα νοσοκομεία.

Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διακινεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία ή σημεία διανομής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ή απευθείας στον ασφαλισμένο φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση και καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Η παραλαβή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο πραγματοποιείται με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής, ατελώς, κατά παρέκκλιση των διατάξεων τιμολόγησης.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται η διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

Προέγκριση
Στο άρθρο 75 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στη διεκπεραίωση αιτημάτων για ηλεκτρονική προέγκριση θεραπειών, αυξάνεται ο αριθμός των γνωμοδοτούντων γιατρών, με διεύρυνση της επιλογής τους από γιατρούς με οποιαδήποτε έννομη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Με το άρθρο 76 διευκολύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης σε περίπτωση μη έγκαιρης γνωμοδότησης δύο εκ των τριών γιατρών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται λήψη απόφασης με χρήση εμπειρογνωμόνων από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.
Στο άρθρο 77 περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα φάρμακα που είναι τιμολογημένα, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα. Στο εξής, θα μετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Ακόμη με το άρθρο 80, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις από εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) των ετών 2012 έως 2018. Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε 120 και δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίσει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης.
Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, πλην των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται και τακτοποιούνται οι μέχρι σήμερα οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πέραν της τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην πληρωμή των υποχρεώσεων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για την επίτευξη αυτού, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους. Η τελευταία νομιμοποίηση δαπανών αφορούσε αγορές που είχαν γίνει έως τις 31 Μαΐου.

Με την εν λόγω διάταξη, νομιμοποιούνται οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών.
Η παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης στα νέα γεωγραφικά όρια των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι επιφέρει αλλαγές σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο που δεν καθίστανται εφικτές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

νομοσχέδιοclawbackΦΥΚΒουλή