Φαρμακευτικές: Στα 824 εκατ. ευρώ το clawback του ΕΟΠΥΥ για το 2022

Άσχημα φαίνεται να εξελίσσεται μια ακόμη χρονιά για τις φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά στο μέτωπο των επιβαρύνσεων, καθώς όπως προκύπτει από την 8η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται clawback 825 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρονιά. Την ίδια στιγμή το rebate υπολογίζεται από τη διοίκηση του οργανισμού στα 321,7 εκατ. ευρώ. Τα δε παραπάνω ποσά αφορούν σε μία υπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2,72 δισ. ευρώ.

Παρά λοιπόν τις όποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς υπουργείου, τελικά φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο λογαριασμός προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το 2022 όσον αφορά στο μέτωπο της συμβολής τους στην κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης για τους Έλληνες πολίτες θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως έχει σημειώσει πολλές φορές ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει περίπου στα 820 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με τα φάρμακα 1Α, που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία να ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα μιλάμε για clawback 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τον Υπουργό το clawback δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το 2022, εκτιμώντας όμως ότι έχουν μπει οι βάσεις για να αρχίσει η εξοικονόμηση από το 2023, προχωρώντας τα διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης, όπως τα πρωτοκολλά, ο φάκελος ασθενούς και οι συνταγογραφικές οδηγίες.

Τοποθέτηση ΣΦΕΕ – ΠΕΦ

Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ  έχει υπολογίσει ότι στα δέκα χρόνια εφαρμογής clawback στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα rebate, η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει στα κρατικά ταμεία πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2022 το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο ΣΦΕΕ επιμένει πως ο προϋπολογισμός φαρμάκου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 300-500 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι αυτό δε θα επαρκούσε για να αντιμετωπιστεί το clawback.

Όπως επίσης τόνισε και πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ο συμψηφισμός των επενδύσεων με το clawback, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, τα κίνητρα για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για την επόμενη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν να εκτροχιάσουν τον επενδυτικό/αναπτυξιακό προγραμματισμό των φαρμακοβιομηχανιών. ‘Ηδη πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν αυξήσεις στα φάρμακα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

“Παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε ήδη ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία για το πρόβλημα αυτό. Τέλος, το πρόβλημα των πολύ υψηλών επιστροφών rebate και clawback συνιστά μόνιμη απειλή για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος των επιστροφών είναι υπερβολικό και δεν έχει ανάλογο πουθενά στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι επιστροφές της τάξης του 40%-45% επί του τζίρου στερούν επενδυτικούς πόρους και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.

 

Θεόδωρος ΤρύφωνΕΟΠΥΥΣΦΕΕΠΕΦclawback