ΦΣΑ εναντίον όσων “θυμήθηκαν” τώρα να εμβολιαστούν

Εσφαλμένη ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινωνίας για το θέμα του εμβολιασμού διαπιστώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με αφορμή τα πρόσφατα ρεπορτάζ για την «έλλειψη» των αντιγριπικών εμβολίων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ) επισημαίνει ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη, καθώς έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος εμβολιασμού, και τονίζει πως κατά την περίοδο που η επιστημονική κοινότητα συνέστηνε τη διενέργεια εμβολιασμών, υπήρχε επάρκεια όχι μόνο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, αλλά και όποιον πολίτη χρειαζόταν να εμβολιαστεί – κατόπιν σύστασης από τον γιατρό του.

Παρατηρεί μάλιστα πως εκείνη την περίοδο υπήρξε μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Υποδεικνύει στη συνέχεια, ότι το πρόβλημα τώρα η είναι η επιλογή όσων (παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν) επέλεξαν να μην το κάνουν, και τώρα που υπήρξε μια σχετική έξαρση έσπευσαν (ενώ έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος) και ο εμβολιασμός έχει (εδώ και πάνω από ένα μήνα) ολοκληρωθεί, να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα εμβόλια που (όπως είναι εύλογο) έχουν εξαντληθεί.

Κατηγορεί δε τα ΜΜΕ, ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται το πρόβλημα “χαϊδεύει αυτιά”.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής του ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε συνειδητά ή από αμέλεια ο ασθενής, και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς.

Όσο όμως εκπαιδεύουμε τον ασθενή πως το εμβόλιο είναι κάτι που μπορεί να το κάνει όποτε θέλει και κυρίως αν θέλει και αν παραστεί ανάγκη, και εντοπίζουμε το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχουν άπειρες ποσότητες ώστε να γίνει όποτε επιλέξει και ο τελευταίος δύσπιστος, τόσο θα καταλήγουμε κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα.

Να έχουμε μια κοινωνία η οποία, όταν δεν υπάρχει κάποια έξαρση, αναπτύσσει συζητήσεις για το αντιεμβολιαστικό κίνημα «εκ του ασφαλούς» και από την άλλη, σε κάθε έξαρση, να κατηγορούμε την πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα για το ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο για τον καθένα να τον περιμένει μήπως και αλλάξει γνώμη και άποψη”.