ΦΣΘ: Ναι στη χορήγηση αντιβιοτικών με έλεγχο – Οι γιατροί να κοιτάζουν τα δικά τους

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, προτείνοντας παράλληλα την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Σε ότι αφορά τους γιατρούς που ζητούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ.Ευγενίδης προτείνει ο κάθε κλάδος να λύνει τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας.

Αναλυτικά, ο κ. Ευγενίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζου αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών επεσήμανε πως, «η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα κι εμείς οι φαρμακοποιοί, έχει οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και αντίσταση των μικροοργανισμών σε αυτά με δραματικές συνέπειες για την κοινότητα. Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε. Επειδή όμως τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα, προτείνουμε παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά στην πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και την επιθυμία του να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγείας, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».