Yγειονομικοί έλεγχοι και απαγόρευση καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης

Εντατικότερους ελέγχους στα καταστήματα τροφίμων και ποτών, αλλά και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, ζητά για τις γιορτές το υπουργείο Υγείας. Οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν την τήρηση των υγειονομικών όρων, όμως ζητείται να επεκταθούν και στην απαγόρευση του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται ενόψει των εορτών να εντατικοποιήσουν τους Υγειονομικούς Ελέγχους που ήδη διενεργούν.

Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να διενεργούνται βάσει του επιπέδου κινδύνου των επιχειρήσεων, όπως αυτός ορίζεται με την εφαρμογή της τελευταίας νομοθεσίας περί γνωστοποίησης.

Παράλληλα, επισημαίνει την αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε:

  • όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών,
  • χώρους εκδηλώσεων,
  • επιχειρήσεις αναψυχής,
  • οχήματα μεταφοράς προϊόντων,
  • προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε κλειστούς χώρους για τις αγοραστικές ανάγκες των Εορτών, καθώς
  • πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων και
  • καταλύματα επισκεπτών –τουριστών, και γενικότερα
  • σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι θα γίνονται:

  • με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν κυρίως στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.
  • με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.

Αναλυτικά σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών στο πλαίσιο της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Παροχής Υπηρεσιών εξέδωσε την σχετική ΚΥΑ με την οποία εισάγεται η διαδικασία της Γνωστοποίησης.

Η διαδικασία αυτή ελαχιστοποιεί το διοικητικό φόρτο της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και σε σχέση με τη σχετική Υγειονομική Διάταξη θέτει τις απαραίτητες Υγειονομικές προϋποθέσεις και δίνει έμφαση στον Υγειονομικό Έλεγχο κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Έτσι, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται βάσει της επικινδυνότητας η οποία σχετίζεται με το είδος του τροφίμου, την δραστηριότητα, το μέγεθος της επιχείρησης και έχουν την υποχρέωση του συστήματος αυτοελέγχου, ώστε να εξασφαλίζουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής.
Οι επιδημίες τροφιμογενών νοσημάτων συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού σε διάφορα είδη επιχειρήσεων.
Η ελλιπής υγιεινή, συχνά σε συνδυασμό με τη κακή διαχείριση τροφίμων και τον ακατάλληλο έλεγχο θερμοκρασίας, είναι αιτία μόλυνσης τροφίμων από διαφορετικές μικροβιολογικές, χημικές ή φυσικές προσμίξεις.
Το υπουργείο Υγείας ορίζει ως υπεύθυνες τις Περιφέρειες για τους ελέγχους αυτούς και οι Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από άλλα καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Οι δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών.
Στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, το συντονισμό αναλαμβάνουν οι περιφέρειες, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.