Η ανεργία απασχολεί το 54% των Ελλήνων και η οικονομική κρίση το 45%

Ανεργία, οικονομική κρίση και κρατικά ελλείμματα έρχονται πρώτα στην ατζέντα των Ελλήνων με μεγάλες διαφορές έναντι των λοιπών ευρωπαίων πολιτών σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε χθες.

Για τους Έλληνες, η ανεργία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ποσοστό 54% και η οικονομική κρίση σε ποσοστό 45%, ενώ τα κρατικά ελλείμματα απασχολούν το 29% του πληθυσμού.

Μόλις 8% του πληθυσμού ενδιαφέρεται για την υγεία και άλλο ένα 8% για τις συντάξεις και στην ίδια βαθμίδα βρίσκεται και η εγκληματικότητα, όταν το ενδιαφέρον για την υψηλή φορολογία φθάνει το 17% του πληθυσμού και το κόστος διαβίωσης το 9% του πληθυσμού.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες πιστεύουμε ότι η μετανάστευση είναι σημαντικό πρόβλημα σε ποσοστό 37%, η οικονομική συγκυρία σε ποσοστό 30%, η τρομοκρατία σε ποσοστό 29%, τα δημοσιονομικά των λοιπών κρατών-μελών 27%, η ανεργία και η εγκληματικότητα στην Ευρώπη από 14%.

Και ενώ οι ευρωπαίοι είναι μοιρασμένοι σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. ως θεσμό, οι Έλληνες δεν την εμπιστευόμαστε σε ποσοστό 69%. Όμως η δυσπιστία για τους Έλληνες επεκτείνεται και στην Βουλή και την Κυβέρνηση, τις οποίες δεν εμπιστεύονται σε ποσοστό 86% και 87%, αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ανεργία, ενώ το 49% των ευρωπαίων θεωρεί ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, στην Ελλάδα, το 50% περιμένει ακόμη τα χειρότερα. Και από τα πιο θετικά δεδομένα της Ε.Ε., το 69% των Ελλήνων θεωρεί την ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των κρατών – μελών, σε ποσοστό 59%.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι οι Έλληνες, ελάχιστα έχουν διευκολυνθεί από τις δυνατότητες που δίνει η Ε.Ε., και συγκεκριμένα δεν έχει επωφεληθεί από:

  • ιατρική περίθαλψη σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 85%
  • απασχόληση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το82%
  • εγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 81%
  • σπουδές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 81%
  • ισχυρά δικαιώματα αεροπορικών μεταφορών εντός Ε.Ε. το70%
  • μειωμένους ελέγχους στα σύνορα κατά τη διάρκεια ταξιδιού το 64%
  • ενισχυμένα δικαιώματα καταναλωτή το 63% και
  • φθηνότερα τηλεφωνήματα με κινητό εντός ΕΕ το 62%