UNICEF: Στον θηλασμό αφιερωμένη η ημέρα της μητέρας – Πώς γιορτάζεται στον κόσμο

Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο μια μητέρα, πλούσια ή φτωχή, μπορεί να δώσει στο παιδί της, καθώς και στον εαυτό της. Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας, πρέπει να δώσουμε στις μητέρες του κόσμου την υποστήριξη που χρειάζονται για να θηλάσουν.

Το μήνυμα αυτό στέλνει φέτος η UNICEF, μέσω της Shahida Azfar, Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας της UNICEF , καθώς ο αριθμός των μωρών που στερούνται το θηλασμό παραμένει υψηλός, ειδικά ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη γιορτή της μητέρας.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 7,6 εκατομμύρια μωρά δεν θηλάζουν.
Η ανάλυση δείχνει ότι, παρόλο που το μητρικό γάλα σώζει ζωές, προστατεύει τα μωρά και τις μητέρες από θανατηφόρες ασθένειες και οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδο IQ και εκπαίδευσης, εκτιμάται ότι το 21% των μωρών σε χώρες υψηλού εισοδήματος δεν θηλάζουν ποτέ. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4%.

Ακόμη, επισημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να θηλάσουν τα μωρά σε χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, όπως το Μπουτάν, τη Μαδαγασκάρη και το Περού με ποσοστό 99%, απ΄ότι στην Ιρλανδία (55%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (74%) ή στην Ισπανία (77%). Μάλιστα υπολογίζεται ότι 2,6 εκ. παιδιά σε χώρες υψηλού εισοδήματος δεν έχουν θηλάσει ποτέ, και από αυτά, το ένα τρίτο βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, οι οικονομικές ανισότητες επηρεάζουν το χρόνο του θηλασμού, με τα μωρά από τις φτωχότερες οικογένειες να θηλάζουν συνήθως για 2 χρόνια που είναι χρόνος 1,5 φορά, μεγαλύτερος από το χρόνο που θηλάζουν τα μωρά των πλουσιότερων οικογενειών.

Πώς προέκυψε η γιορτή

Η τρίτη γιορτή της Άνοιξης -μετά την εαρινή ισημερία και την πρωτομαγιά- είναι αφιερωμένη στο πιο προσφιλές μας πρόσωπο, την μητέρα μας. Αλήθεια όμως, πόσοι από μας γνωρίζουμε πώς προέκυψε και τι γιορτάζουμε την ημέρα εκείνη;

Η γιορτή της μητέρας είναι μια μοντέρνα γιορτή, η οποία είναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες, στη μητρότητα, στους μητρικούς δεσμούς και στην επιρροή των μητέρων στη κοινωνία, συνολικά.

Κατά μία άποψη η γιορτή της μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας θεών και ανθρώπων στην αρχαία Φρυγία ή μεταγενέστερα τη γιορτή της Ρέας, μητέρας του Δία και του Ποσειδώνα.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον Ιησού, μωρό 40 ημερών στο Ναό, για ευλογία.

Στην πραγματικότητα, ο εορτασμός της μέρας αυτής, με την μορφή που έχει σήμερα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905, προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας, προς τιμήν της δικής της μητέρας.
Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της με το σλόγκαν ήταν ότι “πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς”.

Τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια, από όπου καταγόταν η Anna Jarvis, αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες.

Η Τζάρβις πάντως παρότι «πρωταγωνίστησε» στις προσπάθειες για την καθιέρωση της γιορτής, διαφωνούσε με την εμπορική διάσταση που άρχισε σταδιακά να δίνεται στη γιορτή και παρακινούσε τους ανθρώπους να γράφουν γράμματα αγάπης στις μητέρες τους και όχι να αγοράζουν υλικά αγαθά.

Η γιορτή της Μητέρας αρχικά συνδέθηκε με τα γαρύφαλλα. Η Τζάρβις ωστόσο διαφώνησε με την πώληση γαρυφάλλων από την οργάνωση των γυναικών που είχαν παιδιά στον πόλεμο, θεωρώντας ότι γίνεται για εμπορικούς λόγους και συνελήφθη για διατάραξη ησυχίας.

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
Πότε πέφτει όμως η ημέρα της μητέρας κάθε χρόνο; Η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία γιορτάζεται μέσα στον μήνα Μάιο με εξαίρεση τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που την γιορτάζουν κατά τους δικούς μας χειμερινούς μήνες.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως και στις περισσότερες χώρες, η ημέρα της μητέρας είναι κινητή και γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Σε κάποιες άλλες χώρες, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή ή στο τέλος του Μαΐου.

Γαλλία
Το 1950 ένας νόμος στην Γαλλία, καθιέρωσε την τέταρτη Κυριακή του Μαΐου ως την «γιορτή της μητέρας». Οι Γάλλοι, γιορτάζουν την γυναίκα που τους έφερε στη ζωή, με κάρτες, δώρα, λουλούδια και οικογενειακά γεύματα.
Μεγάλη Βρετανία
Από τον 16ο αιώνα, οι Άγγλοι είχαν καθιερώσει την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής ως την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην μητέρα και οι οικογένειες ενώνονται και πηγαίνουν στην εκκλησία. Κατά τον 20ο αιώνα, η ημέρα αυτή, αν και διατήρησε την παράδοση που θέλει τις οικογένειες να μαζεύονται στο σπίτι, είχε και μία πιο σύγχρονη νότα, με τα παιδιά να χαρίζουν ευχαριστήριες κάρτες στις μητέρες τους. Έτσι συνήθως η ημέρα της Μητέρας στην Βρετανία είναι μέσα στον Μάρτιο.
Ρωσία
Στην Πρώην Σοβιετική Ένωση γιόρταζαν τις μητέρες στις 8 Μαρτίου, αλλά από το 1998 και μετά γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να δώσουν τα δώρα στη μητέρα τους τον Μάρτιο.
Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Εκείνη την ημέρα, αν και δεν είναι επίσημα εθνική εορτή, συνηθίζουν να δίνουν δώρα.
Μεξικό
Στο Μεξικό η Ημέρα της Μητέρας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για την ακρίβεια, η 10η Μαΐου, ανεξάρτητα με το τι μέρα πέφτει είναι η μέρα όπου τα εστιατόρια είναι πιο γεμάτα από ποτέ. Τα λουλούδια είναι πάντα ένα καλό δώρο, και τους εορτασμούς συμπληρώνει μουσική και το φαγητό.
Ινδία
Μπορεί η ημέρα εκείνη να είναι σχετικά πρόσφατο έθιμο στην Ινδία, αλλά κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου τα παιδιά δείχνουν την αγάπη τους στη μητέρα τους προσφέροντας λουλούδια, δώρα και ευχαριστήριες κάρτες.
Κίνα
Αν και καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα στην Κίνα, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου με δώρα και εκδηλώσεις.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είχε αρχικά ταυτίσει την Ημέρα της Μητέρας (Haha no Hi, όπως την λένε) με τα γενέθλια της Αυτοκράτειρας Koujun, αλλά τελικά μεταφέρθηκε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπου τα παιδιά συνηθίζουν να προσφέρουν λουλούδια στη μητέρα τους.
Ταϊλάνδη
Στην Ταϊλάνδη η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου, που είναι και τα γενέθλια της Βασίλισσας Sirikit. Εκείνη την ημέρα γίνονται παρελάσεις και πολλές εορταστικές εκδηλώσεις.