ΗΔΙΚΑ – υπουργείο Υγείας: Πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας

Νέα πεδία συνεργασίας αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας με την ΗΔΙΚΑ με στόχο θα υπάρχει έλεγχος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ με θέμα «Ο συντελούμενος μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις».

Με τελικό στόχο την ανθρωποκεντρική και αποτελεσματική φροντίδα, τη δίκαιη κατανομή πόρων και την ισότητα στην Υγεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της φροντίδας και θα διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο «προφίλ υγείας» της χώρας.
Η νέα συνεργασία του υπουργείου με την ΗΔΙΚΑ, στρέφονται τώρα:

  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών,
  • στα Μητρώα Ασθενών,
  • στην άυλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών),
  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών,
  • στη διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή,
  • στη διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Νοσοκομεία, κ.α) με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ ως «στρατηγικό εταίρο» του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας ότι η συμβολή της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε 3 πεδία:

  1. Στην πρόσβαση των ανασφάλιστων: Η ΗΔΙΚΑ διασφάλισε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων θα γίνεται εύκολα, χωρίς περιττά «φίλτρα», μόνο με τον ΑΜΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2018, 900.000 ανασφάλιστοι πολίτες αξιοποίησαν το Νόμο 4368/2016 για φάρμακα και εξετάσεις.
  2. Στην ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και τη διαφάνεια:
    α) με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- πετυχημένο μοντέλο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο (>98%) της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων- η χώρα έχει για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων από την οποία μπορεί να αντλεί στρατηγικές πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής υγείας και
    β) με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα (55 ενσωματωμένα) τα οποία αποτελούν κρίσιμο «κρίκο» στην εξυγίανση στο φάρμακο.
  3. Στη μεταρρύθμιση:
    α) με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ): κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας και προσφέρει συνεχή, ολιστική και ποιοτική φροντίδα και
    β) με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης «ραντεβού» στις δομές ΠΦΥ.