Η υγεία σήμερα – Προτεραιότητες, δεσμεύσεις και προοπτικές

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η καθιέρωση προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας υγείας της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, που παραλαμβάνουν σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η βελτίωση των δεικτών υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη, καθώς έτσι διασφαλίζεται καλύτερη διαχείριση της νόσου, αλλά και των οικονομικών του συστήματος υγείας.

Σημαντική παράμετρος για την προτεραιότητα αυτή, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν σημαντικά ποσά του οικογενειακού προϋπολογισμού για την υγεία τους. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος είναι η μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής από 34% πλέον των εισφορών υγείας, στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σειρά μέτρων, αλλά και τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η αγορά υγείας

Την ίδια στιγμή, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει να αντιμετωπίσει και την έντονη δυσαρέσκεια της αγοράς από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι –ελλείψει ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών συγκράτησης του κόστους περίθαλψης -καταλήγουν σε δυσθεώρητες υποχρεωτικές επιστροφές clawback.

Οι επιστροφές αυτές, κλυδωνίζουν το σύνολο των παρόχων υπηρεσιών και προϊόντων υγείας από το μικρότερο ιδιωτικό ιατρείο μέχρι τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρίες φαρμάκων και υλικών. Το σύνολο των παρόχων κάνει λόγο για ουσιαστική δήμευση μέχρι και του 70% του ετήσιου τζίρου τους, από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές (clawback).

Για το θέμα, προβλέπεται εκσυγχρονισμός του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ,
βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων, λήψη διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να συγκρατηθεί η δαπάνη και να ελαχιστοποιηθεί το clawback για όλους τους παρόχους, εκπόνηση δυναμικού χάρτη υγειονομικών αναγκών και προώθηση συμπληρωματικών ή/και πρόσθετων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας.

Δεσμεύσεις

Παράλληλα, για την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς, ο νέος Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δύο δεσμεύσεις.

Η πρώτη αφορά την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς για την παροχή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

Και η δεύτερη, αφορά μια πενταετή συμφωνία σταθερότητας με τους κοινωνικούς εταίρους του τομέα της υγείας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να εφαρμόσουν τον προγραμματισμό τους και να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Η φαρμακοβιομηχανία

Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή πολιτική, η φαρμακευτική βιομηχανία, είναι ο πρώτος κλάδος που έχει θέσει θέμα συμφώνου σταθερότητας με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε αναμονή, καθώς και προσέλκυσης κλινικών μελετών.

Για την υλοποίηση της προοπτικής αυτής, χρειάζεται εκτός από τη δυνατότητα προβλεψιμότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και η σύνδεση των επενδύσεων με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα (όπως ο συμψηφισμός των επενδύσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές), η καθιέρωση δίκαιου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, η σύνδεση των κέντρων έρευνας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία κλπ.

Μέχρι τώρα όμως, ο κλάδος βλέπει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις φορολογικές και μη.

Και προσβλέπει σε μια νέα πολιτική, καθώς μέχρι στιγμής έχουν μείνει στα χαρτιά μελέτες που δείχνουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο κλάδο από πλευράς εξαγωγικής δυνατότητας και συνεπώς, σημαντικό πυλώνα αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΥπουργείο ΥγείαςΒασίλης ΚικίλιαςΒασίλης Κοντοζαμάνης