Ιός του Δυτικού Νείλου: Και τώρα ψεκασμοί στα ενήλικα κουνούπια της Αττικής

Να περισώσουν ότι προλαβαίνουν, επιχειρούν τώρα οι περιφέρειες και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, καθώς τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξάνονται ανησυχητικά και μαζί με αυτά και ο κίνδυνος των πολιτών να νοσήσουν.

Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 17, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Για την πρόληψη, καθώς οι περιφέρειες δεν ψέκασαν εγκαίρως ώστε να προλάβουν τα κουνούπια στο στάδιο της προνύμφης, οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν επισημάνει ήδη από τον Απρίλιο, ότι θα χρειαστεί να χορηγηθεί φέτος, κατ’ εξαίρεση άδεια για τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Αττικής.

Μόνο που το αίτημα μέχρι στιγμής έγινε μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Το σχετικό αίτημα εγκρίθηκε, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής Πρόληψης & Αντιμετώπισης Τροπικών Νοσημάτων. Η κατ΄ εξαίρεση έγκριση αφορά τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Η εν λόγω έγκριση δίνεται με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνει υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειάς σας, οι οποίες θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εφαρμογή τους, σύμφωνα με και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στα έγγραφα περί προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και περί εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων.

Μετά το τέλος των εφαρμογών, οι εποπτεύουσες Υπηρεσίες της Περιφέρειας οφείλουν να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.