Ισχυρή στήριξη του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της covid

Άλλοι 5 όμιλοι ιδιωτικής υγείας τάσσονται στο πλευρό του ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς τα Δημόσια Νοσοκομεία δείχνουν έντονα σημεία κορεσμού. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, άλλες 550 κλίνες οι οποίες είναι οι εξής:

  • Το Hellenic HealthCare Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ Α.Ε. άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους για περιστατικά covid.
  • Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους για περιστατικά covid.

Επίσης προστίθενται δε άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, παραχωρούνται στο ΕΣΥ, δηλαδή, από τις 130 φτάνουμε στις 140 στην Αττική.
Επιπλέον, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, ενσωματώνεται στο Ε.Σ.Υ. το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει αύριο στο Ε.Σ.Υ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy).

Ακόμη το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Η εικόνα της επιδημίας κορονοϊού κατά το τρίτο κύμα διαπιστώνεται ιδιαίτερα άσχημη, δείχνοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας το μόνο που κατάφεραν ήταν να κουράσουν περισσότερο τους πολίτες, να ωθήσουν σε περαιτέρω συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να εκτοξεύσουν τα κρούσματα στο αριθμό ρεκόρ των 3465. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακά σημεία και οι κλίνες ΜΕΘ σημειώνουν πληρότητα κοντά στο 100%.  Η χαλάρωση των μέτρων φαίνεται να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Lockdown
Να αναφέρουμε ακόμη ότι τον Νοέμβριο όταν λήφθηκε η απόφαση για το lockdown (7/11/2020), είχαμε μέχρι τότε ρεκόρ κρουσμάτων στα περίπου 2900, με μέσο όρο 7 ημερών περίπου 2200 και με σαφή ανοδική τάση. Τότε αποφασίστηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων με την επαναφορά των sms. Σε 2 βδομάδες η κορύφωση του κύματος ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε η πτώση και δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το διάστημα που ακολούθησε τα Χριστούγεννα υπήρξε ένα μπαράζ αναποφασιστικότητας από την πλευρά της Κυβέρνησης τι τελικά μπορεί να ευθύνεται για την άνοδο των κρουσμάτων: το λιανεμπόριο, τα σχολεία, οι περίπατοι. Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας όταν η Κυβέρνηση δεν θέλησε πριν δυο βδομάδες να λάβει τη γενναία απόφαση για καθολικό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου, θεωρήθηκε ότι ήταν θέμα πλέον ελάχιστων ημερών να δούμε τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου, τις διασωληνώσεις να ξεπερνούν γρήγορα τις 500 και φυσικά την αύξηση των θανάτων. Προειδοποίησαν για  επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική.

Όπως σημείωναν τότε οι επιδημιολόγοι, η εκτίναξη των κρουσμάτων στα 2700, θα φανεί ως πίεση στο σύστημα υγείας σε περίπου δύο βδομάδες δυστυχώς οι φωνές εκείνες των επιστημόνων επιβεβαιώθηκαν απόλυτα.

Χθες ο μέσος όρος κρουσμάτων σε 7ημερη βάση προσέγγισε τα 2200 και των διασωληνώσεων τις 562. Η εικόνα δείχνει ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί περαιτέρω και οι νοσηλείες που έχουν ήδη σπάσει ρεκόρ θα αυξηθούν. Η αναφορά δε του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την θεώρηση της Ελλάδας ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια δεν έχει και ιδιαίτερη ουσία, όταν το σύνολο της χώρας παρουσιάζει πρόβλημα. Πάνω από τις μισές κλίνες covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες και οι 7 στις 10 ΜΕΘ, με την Αττική να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, και μεγάλες περιοχές όπως η Αχαΐα και η Κρήτη να δέχονται μεγάλη πίεση.

ιδιωτική υγείαΜΕΘΕυρωκλινικήΌμιλος ΙασώκορονοϊόςΌμιλος HHGδιασωληνωμένοινοσοκομείαΙατρικό ΑθηνώνΒιοϊατρική