Κ. Μητσοτάκης: Πρόληψη και καθημερινότητα οι προτεραιότητες στην Υγεία

Τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης υγείας, υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για άμεσα μέτρα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των ασθενών, βάζοντας ως προτεραιότητες τα παρακάτω:

  • αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να πάρουν φάρμακα σοβαρών παθήσεων
  • μείωση του χρόνου αναμονής για ακτινοθεραπεία στους καρκινοπαθείς,
  • πρόσληψη νοσηλευτών με έμφαση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να λειτουργήσουν οι κλίνες οι οποίες είναι κλειστές, και
  • ενίσχυση της πρόληψης.

Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψη, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι της μέριμνας, της προσοχής του Πρωθυπουργού, και του κυβερνητικού έργου, οδεύει κατ’ ευθείαν στον άνθρωπο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι “Φιλοδοξούμε το Υπουργείο Υγείας να είναι ένα Υπουργείο το οποίο, όπως λέει και το πρόγραμμά μας, υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες.

Ελπίζουμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, να το μετατρέψουμε από Υπουργείο της απόγνωσης, σε Υπουργείο της ελπίδας.

Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία θα ανακοινώσουμε στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και για τις δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν και είναι ίσες με τα προβλήματα”.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα εξής:
” Συνεχίζω τον κύκλο των επισκέψεων στα Υπουργεία επισκεπτόμενος σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στον Υπουργό, στον Υφυπουργό, και καλή δουλειά σε όλους τους εργαζόμενους στον εξαιρετικά κρίσιμο κλάδο της Δημόσιας Υγείας.

Θέσαμε με τον Υπουργό το πλαίσιο των προτεραιοτήτων άμεσων δράσεων του Υπουργείου.

Εστίασα σε μια σειρά από δράσεις, που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ασθενών. Αναφέρω ενδεικτικά το ζήτημα των ουρών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Καθώς και τους πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής για τις ακτινοθεραπείες με αποτέλεσμα συμπολίτες μας καρκινοπαθείς, να πρέπει συχνά να περιμένουν επί μήνες για να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.

Συζητήσαμε, επίσης, ζητήματα επιτάχυνσης προσλήψεων στον κρίσιμο κλάδο των νοσηλευτών, και έλαβα διαβεβαιώσεις ότι θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να αποκτήσει έναν ικανό αριθμό πρόσθετων νοσηλευτών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν καταρχάς κατεπείγουσες ανάγκες. Ξεκινώντας με τις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι αδιανόητο, σήμερα, να παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία θα παρουσιαστούν, προφανώς, πολύ αναλυτικά στις Προγραμματικές Δεσμεύσεις, επαναλαμβάνοντας τη δική μου προσωπική δέσμευση, το προσωπικό μου ενδιαφέρον για μια τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης ως προς τη Δημόσια Υγεία.

Καθώς και για την ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας, έτσι ώστε να μην αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα -μικρό ή μεγάλο- πρέπει να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να μεταφέρω για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε αυτοί είναι νοσηλευτές, είτε είναι διοικητικό-τεχνικό προσωπικό. Γνωρίζω πολύ καλά ότι καταβάλλετε συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθείτε στις δικαιολογημένες απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών.

Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχεδιάζουμε θα γίνουν μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς. Θα είναι μεταρρυθμίσεις τολμηρές, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα και στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης αλλαγής η οποία γίνεται πάνω απ’ όλα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, η υγεία του οποίου αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”.

Απάντηση του Ανδρέα Ξανθού

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στα Υπουργεία, χωρίς ατζέντα και, κυρίως, χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας. Επειδή το πρόγραμμα, που έχει παρουσιάσει η ΝΔ στον τομέα της Υγείας είναι μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης, ενώ οι μόνες συγκεκριμένες αναφορές που έχουν γίνει (π.χ. για τη δυνατότητα ιδιωτικών εταιρειών να έχουν ενεργό ρόλο στα δημόσια νοσοκομεία) προκαλούν αντιδράσεις λόγω του ακραία νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα τους, ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται να κάνει γενικόλογες δηλώσεις που απλώς τον εκθέτουν.

Η ρητορική για «Υπουργείο της Απελπισίας που θα μετατραπεί σε Υπουργείο της Ελπίδας», αναδεικνύει έλλειμμα επεξεργασμένης στρατηγικής και τακτικής και όχι δυναμική ουσιαστικών αλλαγών.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να μιλήσει για «καμμένη γη» ή για «διάλυση» στην Υγεία.

Γιατί ξέρει καλά ότι το αφήγημα αυτό δεν πείθει κανένα.

Γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι ασθενείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά είδαν τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα να βελτιώνονται, να καλύπτονται σιγά-σιγά τα κενά σε προσωπικό, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, να υπάρχει κανονικότητα στις πληρωμές του προσωπικού και των προμηθευτών, να μην δημιουργούνται χρέη στα νοσοκομεία, να αναβαθμίζονται οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης είδε στην πράξη, στήριξη και όχι εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης, ξέρει ότι η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ είναι εγγυημένη, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε αποκλεισμός τους και «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα.

Ο θιασώτης του «λιγότερου Κράτους» και της αγοράς υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και ότι η «Υγεία θα κάνει άλμα στο μέλλον»!

Η «ποιοτική δημόσια υγεία» κε Μητσοτάκη στην οποία συχνά αναφέρεστε, απαιτεί ενδυνάμωση του ΕΣΥ και όχι νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του, προϋποθέτει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, σταδιακή ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας με στόχο το 6% του ΑΕΠ όπως είχαμε παρουσιάσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας και, πάνω απ’ όλα, μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών- λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1.

Ο κ. Μητσοτάκης ούτε για επιπλέον αύξηση του ορίου δαπανών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ λέει κουβέντα, ενώ για το μείζον θέμα των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1:5 που πρεσβεύει, το ΕΣΥ θα επιστρέψει στη φάση της πιο δραματικής υποστελέχωσης και στη διαρκή διακινδύνευση της λειτουργίας των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας. Οπότε και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτών (για γιατρούς δεν έχουμε ακόμα ακούσει τίποτα) εξαγγέλλονται, είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρυσμα.

Η υπεράσπιση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης υγείας και της αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι υπόθεση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, των Συλλόγων Ασθενών, της κοινωνίας και της Αριστεράς

Ανδρέας ΞανθόςΥπουργείο ΥγείαςΚυριάκος Μητσοτάκης