Και οι διαιτολόγοι αντίθετοι με το νομοσχέδιο για τα γυμναστήρια

Αντίθετος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού για τα γυμναστήρια δηλώνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) καθώς στο άρθρο 74, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι τα γυμναστήρια μπορούν να παρέχουν συμπληρωματικές υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου σε άτομα που δεν έχουν τη βασική εκπαίδευση, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο 74 του νομοσχεδίου, προβλέπει:

«Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων (…) (β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή(…)».

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, η προτεινόμενη διάταξη με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε μη διαιτολόγους – διατροφολόγους να παράσχουν υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας στα μέλη των ιδιωτικών γυμναστήριων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ήτοι των αποφοίτων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ 133/2014, να προβαίνουν σε διαιτολογικές πράξεις στο πλαίσιο της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του κοινού, μέσω της επιστημονικά ορθής διατροφικής φροντίδας, με προφανή σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θέτουν, μάλιστα, σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα.

Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η απόκτηση, δε, ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα.

Η κατοχή οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου δεν κατοχυρώνει την κατ’ επάγγελμα ή την ειδίκευση στη διατροφική υποστήριξη ασθενών/ πολιτών. Γι΄ αυτό θεσπίστηκε το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213), για να προστατεύσει και να θωρακίσει την υγεία των πολιτών -μέσω της επιστημονικής ειδίκευσης των διαιτολόγων, αλλά και να κατοχυρώσει επαγγελματικά τους πολυάριθμους πλέον διαιτολόγους-διατροφολόγους της χώρας μας.

“Οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική, απότοκες των μνημονίων, οι οποίες μετά βεβαιότητας, αν δεν αποτελούν συνέπεια προχειρότητας, έρχονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα. Απόδειξη δε της καταφανούς απαξίας του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου αποτελεί και το γεγονός ότι μια τέτοια διάταξη που ευτελίζει ευθέως τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, τίθεται σε διαβούλευση με την μορφή του κατεπείγοντος, με προφανή σκοπό να περιορίσει την συντεταγμένη και ορθολογική απόκρουση των ανωτέρω αλλαγών”, επισημαίνει η προεδρος του Συλλόγου, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι” κ. Ντ. Σιαλβέρα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καταδικάζει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και ζητά άμεσα την απόσυρση του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του Σχεδίου Νόμου, το οποίο υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κοινού.
Παράλληλα, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει στην απόσυρση άμεσα, του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του Σχεδίου Νόμου.
Προτείνει μάλιστα την παρακάτω διόρθωση/ αντικατάσταση του σχετικού άρθρου:
“..(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213)”.