Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για τη διαχείριση των τραυματιών από τις πυρκαγιές

Σοβαρότατα λάθη και παραλήψεις καταλογίζει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ΠΟΕΔΗΝ σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του την ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κάνει λόγο για άστοχους χειρισμούς που αφορούν τόσο την περισυλλογή των πυρόπληκτων, όσο και την περίθαλψη των εγκαυματιών, καταγγέλλοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως “ο κ. Καμμένος έστειλε σκάφη για να περισυνελλέξει τους πυρόπληκτους από το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι 6 ώρες μετά χωρίς να συνοδεύονται από γιατρούς για να κάνουν τη διαλογή στην επιβίβαση”.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωσή της στηλιτεύει τις δηλώσεις του υπουργού, λέγοντας πως “αυτοαποθεώνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα έκανε όλα τέλεια στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στην Ανατολική Αττική την Δευτέρα 23/7/2018”, ενώ στην πραγματικότητα αφενός στα σκάφη επιβιβάστηκαν “οι πιο δυνατοί και όχι οι τραυματίες” αλλά και “τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ήταν σε επιφυλακή χωρίς τελικά να διακομισθεί ούτε ένας εγκαυματίας αν και έγινε χαμός”.

Η διαλογή

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαλογή των τραυματιών, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με όσα τους μετέφεραν τραυματίες και εγκαυματίες που διακομίστηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο “έμειναν επί ώρες στη θάλασσα και τα πρώτα σκάφη του στρατού και του λιμενικού τους πλησίασαν έξι ώρες μετά, και μάλιστα μετά τα ιδιωτικά”.

Επισημαίνουν ακόμα πως “το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο κ.Καμμένος δεν φρόντισε τα σκάφη του στρατού και του Λιμενικού να συνοδεύονται από ένα στρατιωτικό γιατρό για να κάνει την διαλογή των πυρόπληκτων που επιβαίνουν στα σκάφη και άρα να προηγούνται οι βαρύτερα τραυματίες”. Αντίθετα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, “τα σκάφη στάθηκαν 10 μέτρα από την ακτή στις παραλίες Μάτι και Κόκκινου Λιμανιού και όποιος πυρόπληκτος ήταν πιο γρήγορος και πιο δυνατός έφθανε πρώτος και επιβιβαζόταν στα σκάφη προς το λιμάνι της Ραφήνας”.

Η διαχείριση

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ άλλωστε, “υπήρξε επίσης ανικανότητα και ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης και ειδικότερα των εγκαυματιών και τραυματιών από τη φωτιά”. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, “στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που υποτίθεται ήταν σε ετοιμότητα, δεν διακομίσθη ούτε ένας εγκαυματίας ή τραυματίας από τις πυρκαγιές”.

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, δε, θεωρούν πως τα νοσοκομεία αυτά “ήταν σε ετοιμότητα για επικοινωνιακούς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες” και αναρωτιούνται γιατί στο Ναυτικό Νοσοκομείο, στο 251, στο 401 και στο ΝΙΜΤΣ δεν διακομίστηκε κανείς εγκαυματίας, αν και ήταν πιο κοντά στη φωτιά από τον Ευαγγελισμό και διακομίστηκαν όλα τα περιστατικά στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ που έγινε χαμός”.