Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για αντλίες χημειοθεραπείας – Άλλαξαν οι τιμές απαντά ο ΕΟΠΥΥ

Σκάνδαλο υπερκοστολόγησης αναλωσίμων υλικών για χημειοθεραπεία, κατήγγηλε χθες η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πέρυσι, μόνο τα φαρμακεία των Νοσοκομείων χορηγούσαν την ελαστομερή αντλία έγχυσης χημειοθεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο. Όμως από την 1η Νοεμβρίου με την τροποποίηση του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/1-11-2018), η αντλία με το PORT χορηγούνται με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Όπως εξήγησε η ΠΟΕΔΗΝ, πρόκειται για σετ που αποτελείται από το PORT – υλικό που εμφυτεύεται σε κεντρική φλέβα του ασθενή και συνδέεται με αντλία στην οποία μπαίνουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Το PORT τοποθετείται την πρώτη φορά και μπορεί να παραμείνει τοποθετημένο για μέχρι 15 συνεδρίες. Οι συνδεόμενες αντλίες, είναι μίας χρήσεως.
Έτσι τα Νοσοκομεία προμηθεύονται ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες.
Η κάθε μία αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ, το PORT 100 – 150 ευρώ και το σετ 150-200 ευρώ, νοσοκομειακή τιμή.

Όμως, με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, το κάθε σετ κοστολογήθηκε στα 600 ευρώ. Δηλαδή 400 – 450 ευρώ πάνω από τη νοσοκομειακή τιμή.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγηλε επιπλέον ότι το PORT συνταγογραφείται ως σετ μαζί με την αντλία που είναι μιας χρήσης. Οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει με νοσοκομειακή τιμή, μόλις 25 ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για παράτυπες πωλήσεις και διασπάθιση δημοσίου χρήματος τη στιγμή που οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους και ζήτησε παρέμβαση από τον υπουργό Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ όμως, ο ΕΟΠΥΥ απάντησε στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

Η κοστολόγηση υγειονομικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ βασίζεται σε νομοθετημένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πρόταση – από τους εισαγωγείς, με υπεύθυνη δήλωση – των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες αποζημιώνεται το υλικό.
Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμές που δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των δηλωθέντων τιμών αποζημίωσης από τους εισαγωγείς. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετίζονται με τις τιμές που τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντίστοιχα είδη σε μεγάλες ποσότητες και με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα αναλώσιμα υλικά και είδη στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ενώ η αποζημίωσή τους προσδιορίζεται και με βάση τη τιμή κατηγορίας που έχει εγκρίνει ομόφωνα το Δ.Σ. του Οργανισμού.
Ο καθετήρας PORT και η ελαστομερής αντλία έγχυσης φαρμάκων, αποτελούν δύο διαφορετικά είδη. Ο καθετήρας PORT εμφυτεύεται μία φορά, ενώ η ελαστομερής αντλία αντικαθίσταται κάθε φορά που χορηγείται το φάρμακο στον ασθενή. Επιπρόσθετα, οι αντλίες έγχυσης φαρμάκων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους, τον όγκο – περιεκτικότητα και το υλικό κατασκευής τους.

Ο καθετήρας PORT χρεώνεται κατά την εμφύτευση με την έναρξη της θεραπείας και όχι κάθε φορά που γίνεται αντικατάσταση αντλίας. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα εν λόγω υλικά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Αν η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο τότε τα υλικά αυτά, δεν πρέπει να συνταγοραφούνται καθώς περιλαμβάνονται στην αποζημίωση του νοσοκομείου.

Αναφορικά με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ελαστομερής αντλία έγχυσης για Χημειοθεραπεία (μίας χρήσεως), είχε κοστολογηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση στα 600 ευρώ (ΦΕΚ 532/Β/2018), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δήλωση από εισαγωγέα 3 χαμηλότερων τιμών πώλησης στην Ε.Ε.).

Με το δευτερογενή έλεγχο που διενέργησε το αρμόδιο τμήμα, διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών, ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Για το λόγο αυτό, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφείς κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών από 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ (ΦΕΚ 4888/Β/2018).