Κατατέθηκαν αναδρομικά σε γιατρούς ορισμένων νοσοκομείων – Ανάρμοστη συμπεριφορά διοικήσεων

Στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των γιατρών μπήκαν ήδη τα αναδρομικά σε μια σειρά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ, τα ποσά είναι τα εξής: για βαθμό διευθυντή με χρονοεπίδομα 60% όλο το χρονικό διάστημα 13/11/2014 – 31/12/2016 το καθαρό ποσό είναι 14000 + , και αντίστοιχα για επιμελητή Α 7000 +, επιμελητή Β ή επικουρικό 5000 +, ειδικευόμενο 1400 +, βάσει των περικοπών που είχε επιφέρει στις τακτικές αποδοχές ο ν. 4093/12.
Για γιατρούς που τότε είχαν χρονοεπίδομα μεγαλύτερο του 60%, τα ποσά είναι αντιστοίχως μεγαλύτερα. «Δικηγορικές απαιτήσεις» δεν παρακρατήθηκαν.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, αυτές τις μέρες διαπιστώνονται προβλήματα σε ορισμένα νοσοκομεία είτε λόγω αδιαφορίας είτε ακόμη και λόγω εχθρικής στάσης των διοικήσεων και των υπεύθυνων υπηρεσιών μισθοδοσίας.
Για το λόγο αυτό, οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών – μέλη της ΟΕΝΓΕ πρέπει :

  • Να παρέμβουν άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και να απαιτήσουν να τηρηθούν ακριβώς αυτά που ήδη τηρήθηκαν στα νοσοκομεία όπου τα αναδρομικά έχουν καταβληθεί στους γιατρούς.
  • Να παρέμβουν επίσης στις διοικήσεις των ΥΠΕ όσον αφορά τους γιατρούς των ΚΥ γιατί εδώ υπάρχει το επιπρόσθετο διαδικαστικό θέμα πως τα ΚΥ ως τις 31/12/2014 υπάγονταν διοικητικά στα νοσοκομεία ενώ από 1/1/2015 υπάγονται στις ΥΠΕ άρα εμπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις δύο διαφορετικές υπηρεσίες μισθοδοσίας.
  • Να ενημερώνουν το επόμενο διάστημα την ΟΕΝΓΕ για τα όποια προβλήματα.

Τέλος όσον αφορά το θέμα διεκδίκησης 13ου – 14ου – επιδόματος αδείας, επειδή αυτές τις μέρες κινούνται διάφορες διαδικασίες από ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ κλπ, υπενθυμίζεται πως η ΟΕΝΓΕ ήδη από τέλος Οκτωβρίου 2018 είχε ενημερώσει όλες τις Ενώσεις για την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να κατατίθεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς στα πρωτόκολλα των νοσοκομείων (ή των ΥΠΕ όσον αφορά τους γιατρούς των ΚΥ). Η επικαιροποιημένη δήλωση επισυνάπτεται εδώ. Όσοι γιατροί δεν την είχαν καταθέσει τότε, καλούνται να την καταθέσουν τώρα ως 31/12/18. Θα υπάρξει ενημέρωση προς τις Ενώσεις για πρόσθετες σχετικές νομικές ενέργειες καθώς αναμένεται σχετική εισήγηση από νομικούς.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας επισημαίνει πως ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών της μνημονιακής πολιτικής 2010 – 2017 συνεχίζεται. Το άμεσο αίτημα είναι η άρση της μισθολογικής περικοπής του ν. 4093/12 (την οποία αφορούν αυτά τα αναδρομικά) στους σημερινούς μισθούς. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας ομολογεί πως η περικοπή αυτή δεν ήταν μόνο άδικη, αλλά και αντισυνταγματική σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε 27/2/18, όμως παραπέμπει το «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» στο απροσδιόριστο μέλλον. Επίσης η διεκδίκηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών (τώρα δίνονται μόνο οι 25,5 μήνες) για την οποία έχει γίνει τριτανακοπή στο ΣτΕ, καθώς και ατομικές προσφυγές μέσω των Ενώσεων τους προηγούμενους μήνες.