Καθαρές παραλίες για κολύμπι στο 98,1% της χώρας με νερά εξαιρετικά

Έληξε χθες η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας στις Περιφέρειες για τον έλεγχο των ακτών κολύμβησης σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η προθεσμία αφορούσε τους συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους από συγκεκριμένα σημεία που έχουν καθοριστεί, και την έκδοση των αποφάσεων των Περιφερειαρχών για τον χαρακτηρισμό των ακτών ως κατάλληλων για κολύμβηση, ή όχι.

Αξιόπιστα αποτελέσματα

Στη σχετική απόφαση του υπουργείου, είχε τονιστεί ότι το παραπάνω πρόγραμμα ελέγχων πρέπει να ενταχθεί στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για να υπάρξουν εγκαίρως αξιόπιστα αποτελέσματα, σε ικανό αριθμό δειγμάτων, συνδυαστικά με παράλληλες ενέργειες που γίνονται από άλλους φορείς.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους, προβλέπεται η παροχή πιστώσεων εκτός έδρας, χρόνος άδειας, καθώς και μέσα μετακίνησης για τους υπαλλήλους, καθώς και κάθε άλλο μέσο που απαιτείται, για την διακίνηση, μεταφορά δειγμάτων κ.λπ.

Ειδική επισήμανση είχε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Π.Ε. της Περιφέρειας Αττικής ώστε οι απαραίτητοι έλεγχοι ποιότητας υδάτων κολύμβησης αρμοδιότητας τους και η συγκέντρωση των ζητούμενων στοιχείων να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκαιρη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης χαρακτηρισμού καταλληλότητας ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Αττικής για το 2019.

Εκκρεμότητα

Υπουργική απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί, το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά, όμως στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής δεν φαίνονται στον ορίζοντα…

Έτσι, για την ώρα, οι λουόμενοι μπορούν μόνο να στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή έκθεση για τις ακτές κολύμβησης της χώρας μας, που με στοιχεία του 2018, το 98,1% των παραλιών στη χώρα μας είναι από καλές έως άριστες σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού.

Ο έλεγχος είναι τόσο μικροβιολογικός (για κολοβακτηρίδιο και εντεροκόκκους), όσο και από πλευράς καθαριότητας για υπολείμματα πίσσας, γυαλιών, πλαστικών, λάστιχων και κάθε άλλου είδους σκουπιδιών.

Στην Αττική

Η έκθεση κάνει λόγο για την περσινή μόλυνση του Σαρωνικού, σημειώνοντας ότι οι παραλίες “έκλεισαν” και υπήρξε σχετική ενημέρωση του πληθυσμού μέσω των μέσων ενημέρωσης, ενώ ελήφθησαν και πρόσθετα μέτρα για τον καθαρισμό των παραλιών.

κολύμβησηπαραλίες