Καθυστερήσεις αποζημίωσης βιο-ομοειδών φαρμάκων στερούν πόρους από την υγεία

Σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκριση χορήγησης βιο-ομοειδών φαρμάκων λόγω διαπραγμάτευσης, παρατηρούνται στη χώρα μας, παρά τα εμφανή οφέλη στο σύστημα υγείας από τη χρήση τους.

Τα βιο-ομοειδή έχουν κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται, δίνοντας παράλληλα στο σύστημα υγείας τις μέγιστες δυνατές εξοικονομήσεις στην κατηγορία τους.

“Η μόνη περίπτωση που δεν μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς τα βιο-ομοειδή είναι οι περιπτώσεις των “κλειστών συνταγών”, που εκδίδονται όταν υπάρχει ζήτημα ανταλλαξιμότητας.

Εντούτοις, υπάρχει σήμερα βιο-ομοειδές φάρμακο που περιμένει περισσότερο από οκτώ μήνες για να εγκριθεί και να μπορέσει να συνταγογραφείται, τη στιγμή που είναι φθηνότερο κατά 20%. Και ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να καταβάλλει 25% παραπάνω για το φάρμακο αναφοράς για την κάλυψη των ασθενών”, τόνισε η κ. Ζωή Στεφανίδου, επικεφαλής του Διεθνούς τμήματος Market Access της ELPEN, μιλώντας στο συνέδριο για τα Biosimilars, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Η κ. Στεφανίδου, ανέφερε πως η εξέταση κλινικά πρέπει να γίνεται στο φάρμακο αναφοράς, όμως σε ότι αφορά το κάθε βιο-ομοειδές του, θα πρέπει να εγκρίνεται η χορήγησή του με την αδειοδότηση και τιμολόγησή του, καθώς τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη εξεταστεί.

“Εκείνο που ενδιαφέρει”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Στεφανίδου, “είναι η τιμή αποζημίωσης. Ανεξάρτητα από την ονομαστική τιμή που παίρνει το βιο-ομοειδές κατά την τιμολόγησή του, είναι απαραίτητο να ορίζεται άμεσα η τιμή αποζημίωσης, ώστε δεδομένου ότι είναι θεραπευτικά ισότιμο, να αποζημιώνεται άμεσα, καθώς αυτός είναι ο φθηνότερος και αποδοτικότερος τρόπος για το σύστημα υγείας”.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι στην τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης HTA, προβλέπεται η σιωπηλή απόρριψη ενός φαρμάκου, γεγονός που αντίκειται στην κοινοτική οδηγία 89/105, η οποία ρητά αναφέρει πως οποιαδήποτε απόρριψη σκευάσματος θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Καταλήγοντας, η κ. Στεφανίδου επεσήμανε ότι με την εισαγωγή βιο-ομοειδούς ερυθροποιητίνης στις ΗΠΑ, αυξήθηκε η πρόσβαση των ασθενών κατά 44%.

Νοσοκομεία

Με τη ματιά του νοσοκομειακού φαρμακοποιού, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Δέσποινα Μακριδάκη, επεσήμανε την έλλειψη ουσιαστικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, με σύνδεση στον φάκελο του ασθενούς, τις διαγνώσεις, τα DRG’s κλπ, ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαπίστωσης αν όλος αυτός ο όγκος της συνταγογράφησης φαρμάκων είναι απαραίτητος και αν ναι, γιατί δεν ακολουθείται η λύση της συμφερότερης κάλυψης των ασθενών.

Η κ. Μακριδάκη υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των Ελλήνων στα απαραίτητα γι΄ αυτούς φάρμακα, γεγονός που αποτελεί μια θετική πρωτιά, σε αντίθεση με την αρνητική πρωτιά της κατάχρησης αντιβιοτικών.
Και τόνισε ότι για την ουσιαστική κάλυψη των ασθενών, με παράλληλες εξοικονομήσεις για το σύστημα, αλλά και τη συνολική βελτίωση της περίθαλψης, είναι απαραίτητη η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι όλοι θα πρέπει να συνεργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

βιο-ομοειδήαποζημίωση φαρμάκων