Κενές το 20% των θέσεων για ειδικότητα – Εφημερίες ανά τομέα και όχι ειδίκευση

Μία στις πέντε θέσεις ειδικευομένων παραμένει κενή, οι υπάρχοντες ειδικευόμενοι κάνουν εφημερίες ανά τομέα, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές επειδή υπάρχει έλλειψη και ειδικευμένων γιατρών.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, αναφερόμενη στην “ιατρική μετανάστευση” και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αιτίες σύμφωνα με την Ένωση, είναι γνωστές:

  1. Διορισμοί μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια.
  2. Ο θεσμός των επικουρικών που συνεχώς διευρύνεται σε αριθμό, ούτε τις ανάγκες των Νοσοκομείων καλύπτει ούτε την επαγγελματική και επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.
  3. Το μισθολόγιο είναι απαράδεκτο. Τα 960 € του ειδικευόμενου εξανεμίζονται εύκολα.
  4. Οι αμέτρητες εφημερίες, που στην πλειονότητα είναι 8 το μήνα κατά μέσο όρο, εξαντλούν, όπως και η καθημερινή απίστευτη γραφειοκρατία τους κρατάει στη δουλεία όχι 7ωρο αλλά 10ωρο καθημερινά. Το, δε, ωρομίσθιο εφημερίας, φτάνει τα 2,5 ευρώ την ώρα!
  5. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για το ύψιστο αυτό έργο.
    Σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα.

Η Ένωση διερωτάται: “Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό”;

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω καταγγελιών η ΕΙΝΑΠ έδωσε στη δημοσιότητα τον παρακάτω πίνακα από τα πιο κεντρικά περιφερικά Νοσοκομεία Αθηνών:

Νοσοκομείο Οργανικές θέσεις Ειδικευομένων Υπηρετούντες Ειδικευόμενοι σε παράταση Κενές θέσεις
Ευαγγελισμός 455 380 95 75
Γεννηματά 321 231 60 60
ΚΑΤ 198 108 45 90
Νίκαια 280 235 49 45
Σύνολο 1254 954 249 240

Όπως φαίνεται, υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, ακόμα και στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των ειδικευομένων, είναι σε παράταση, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια.

Και καταγγέλλει ότι στόχος είναι “να βγάζουν οι ειδικευόμενοι δουλειά ειδικευμένου, με μισθό ειδικευομένου. Να είναι οι γιατροί σε ανασφάλεια. Να μην τους αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα στην ισοτιμία και στη σταθερή δουλειά. Τους κλείνουν τις πόρτες και μισανοίγουν ένα παραθυράκι για να γίνουν επικουρικοί! Μετά να απολυθούν και να ξανακάνουν αίτηση για επικουρικοί, μέχρι να ανοίξει κάποια μικρή «τρύπα» για προκήρυξη μόνιμης θέσης. Και επιτείνεται η ανασφάλεια. Γι’ αυτό πολλοί συνάδελφοι «παίρνουν των ομματιών τους» πριν καν αρχίσουν την ειδικότητα και πάνε στο εξωτερικό”.

Η ΕΙΝΑΠ προσθέτει ότι “σήμερα, σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί.

Τελευταία, κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα! Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν τα «γεύονται» μόνο οι νέοι συνάδελφοι, αλλά αρχίζει να τα «γεύεται» και η κοινωνία”.

Απευθυνόμενη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι το ρεύμα μετανάστευσης δεν έχει αντιστραφεί. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β’, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες.