Κλείνουν επ΄ αόριστο διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια

Κλειστά επ΄ αόριστο θα είναι από αύριο τα διαγνωστικά κέντρα, ύστερα από την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου για συνέχιση της κινητοποίησής τους ενάντια στις υποχρεωτικές επιστροφές clawback και rebate.

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) και Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη, ζήτησαν άμεσα συνάντηση ως την ερχόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου, στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης για τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα πρωτοβάθμιας υγείας.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι με την πρόσφατη κοινοποίηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς του ποσοστού της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018 (clawback), το ποσό προσδιορίζεται:

  • για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%,
  • για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων σε ποσοστό πάνω από 30%,
  • για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

Επιπλέον, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά.

Αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του clawback, προστίθενται οι περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), κατά την υποβολή των απαιτήσεων των εργαστηρίων στον Οργανισμό.

Μάλιστα οι περικοπές στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων το 45% στη μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων μονάδων κάνουν λόγο για τραγική πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, και επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, αφετέρου δε, καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (μέτρο κοινωνικά δίκαιο), χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες των εργαστηρίων.

Επισημαίνουν ακόμη, ότι τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και clawback).

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, «κόφτες» επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το clawback διαρκώς αυξάνεται:

  • 11% το 2016,
  • 17% το 2017,
  • 24% το 2018.

Καταλήγοντας η συντονιστική επιτροπή της κινητοποίησης επισημαίνει στην επιστολή της ότι με τα παραπάνω δεδομένα αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός των 370 εκατ. ευρώ είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού και δεν είναι δυνατόν να καθίσταται περαιτέρω ελλειμματικός, με τη διαρκή προσθήκη νέων εξετάσεων χωρίς ουδεμία αύξησή του. Σημειώνει μάλιστα ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη επιχείρηση που δεν γνωρίζει ποιο τελικά είναι το ύψος των εσόδων της.

clawbackrebateΔιαγνωστικά Κέντρα