Κλυδωνίζονται τα διαγνωστικά κέντρα από περικοπές και υποχρεωτικές επιστροφές

Αντιμέτωποι με προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας προγραμματισμού για την τρέχουσα χρονιά, βρίσκονται οι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το επιτρεπόμενο ύψος δαπανών για κάθε κλάδο παρόχου.

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού εμφανίζεται κατά 4% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όμως δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια καθώς δεν είναι γνωστή η πορεία των εισφορών που θα εισρεύσουν στο Ταμείο, καθώς βρίσκεται σε συνάρτηση με την απασχόληση, σε μια περίοδο που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), υπολογίζουν ανάλογη μείωση (της τάξης του 4%) και στις δαπάνες του κλάδου για το 2018.

Την ίδια στιγμή το clawback για το 2017 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 15% επί του ανώτατου ορίου δαπανών των 350 εκ. ευρώ που είχε προβλεφθεί, ενώ άλλο ένα ποσοστό 15% περικοπών αναμένεται να επιβληθεί από την εκκαθάριση και τους συμψηφισμούς για τα έτη 2013-2015.

Αθροιζόμενες οι παραπάνω επιβαρύνσεις φαντάζουν ασφυκτικές για τον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε ρυθμό εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης το ερχόμενο Σάββατο.

Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση από την τρέχουσα διοίκηση, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης κατά την οποία θα παρουσιαστεί και ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της περασμένης τριετίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ Γιώργος Βουγιούκας, επισημαίνει ότι κατά τη συνέλευση θα συζητηθούν πέραν του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού “οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων αποζημίωσης που έχει επιβάλει το Υπουργείο Υγείας, τα οποία επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηριών και οι προτάσεις που θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο, και να μην οδηγηθούν στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή”. Η Γενική Συνέλευση θα κλείσει με την εκλογική διαδικασία και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.