Κομμωτήριο και beauty salon, 2 σε 1; Ναι, λέει το υπουργείο Υγείας

Μπορεί η απάντηση να ήρθε με ένα χρόνο καθυστέρηση, όμως τελικά, ήταν τουλάχιστον θετική.

Πράγματι, η νομοθεσία επιτρέπει τη μικτή δραστηριότητα εργαστηρίων αισθητικής, με κομμωτήριο και κατάστημα περιποίησης χεριών και ποδιών (μανικιούρ, πεντικιούρ).

Σχετικά ερωτήματα είχαν υποβληθεί από πέρυσι το Μάιο στο υπουργείο Υγείας μέχρι και τις αρχές του χρόνου, φέτος, οπότε η αρμόδια υπηρεσία υπέβαλε ερώτημα στον νομικό σύμβουλο του υπουργείου, για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος σε όλη τη χώρα.

Και η απάντηση του νομικού συμβούλου, παραπέμπει σε σχετική υπουργική απόφαση του 2009, με την οποία αδειοδοτούνται τα καταστήματα περιποίησης χεριών και ποδιών.

Στην απόφαση αυτή προβλέπεται και μικτή λειτουργία επιχειρήσεων ομορφιάς για τις οποίες σημειώνονται τα εξής:

«..Μικτό κατάστημα περιποίησης χεριών ή και ποδιών, είναι: το κατάστημα περιποίησης χεριών ή και ποδιών της παραγράφου 2 του παρόντος που θα λειτουργεί μαζί με κομμωτήρια κουρεία, καταστήματα εμπορίας καλλυντικών, εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος – διαιτητικές μονάδες, ξενοδοχεία και θαλασσοπλοούντα πλοία».

Στη σχετική εγκύκλιο με την οποία αποσαφηνίζεται το θέμα, γίνεται αναφορά στο νόμο για τη συστέγαση μονάδων υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο αρ. 46, του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ 145/τΑ/2014) περί “Προσαρμογής στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών − μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις”, ορίζεται:
«1. Ιδιωτικού φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ιατρεία, οδοντιατρεία, πολυϊατρεία δύναται να συστεγάζονται, …. με εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, γραφεία διαιτολογικά, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων…» .

Διευκρινίζεται εδώ, ότι η παραπάνω διάταξη του νόμου, ρυθμίζει μόνο το ζήτημα της δυνατότητας της συστέγασης ή μη των ιδιωτικών φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις ρητά αναγραφόμενες, στην ίδια διάταξη, Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, και ότι “Τα περί μικτής δραστηριότητας εργαστηρίου αισθητικής με κομμωτήριο και κατάστημα περιποίησης χεριών και ποδιών, δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του ανωτέρω νόμου”.

Και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι “το ζήτημα της συμβατότητας της λειτουργίας των καταστημάτων περιποίησης χεριών ή και ποδιών, με κομμωτήρια-κουρεία και εργαστήρια αισθητικής επιλύεται από τη διάταξη του άρθρου 1, παρ.3 της ανωτέρω απόφασης του Υπουργού Υγείας υπ. αρ. Υ1γ/Γ.Π/9516/2009 για την «Αδειοδότηση καταστημάτων περιποίησης χεριών ή και ποδιών».