Κορονοϊός: Αισιοδοξία για σημαντική αύξηση των εμβολιασμών

Κανονικά κινείται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα, με την Κυβέρνηση να στοιχηματίζει σε “φουλάρισμα” του μηχανισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο. Βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή, αποτελούν τα εμβόλια από την Johnson & Johnson, τα οποία προστατεύουν με μια μόνο δόση και αναμένονται, αν όλα πάνε καλά, να έρθουν στην χώρα μας τον Απρίλιο.

Ειδικότερα όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, “σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία Johnson & Johnson, θα παραδοθούν στη χώρα μας περίπου 1,3 εκατομμύρια εμβόλια το δεύτερο τρίμηνο. Άρα ο αριθμητικός στόχος θα είναι όταν θα έχουμε τις τελικές παραδόσεις και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στα εμβόλια.
Ο στόχος είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι, που πιστεύω θα το πετύχουμε, είναι κατ’ αρχήν όσα εμβόλια παραλαμβάνουμε να έχουμε την δυνατότητα ως μηχανισμός να τα διενεργούμε και αυτό έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορεί να ανεβάσουμε την δυναμικότητα του συστήματος από εβδομάδα σε εβδομάδα. Και το δεύτερο είναι σίγουρα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έτσι ώστε να ξεκινήσουμε με ένα πολύ μεγάλο «όπλο» την καλοκαιρινή περίοδο”.

Επισημαίνουμε ότι έχουν διενεργηθεί 290.000 εμβολιασμοί και έχουμε πετύχει σαν χώρα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2,75%. Έχουν κλειστεί συνολικά 680.000 ραντεβού. Τα 236.000 αφορούν την πρώτη δόση. 444.000 ραντεβού την δεύτερη δόση. Τα κλεισμένα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο ήδη ξεπερνούν τις 450.000. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά το κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271.000 εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο των 200.000 που είχαμε θέσει. Επίσης ήδη λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.

Ακόμη σε σχέση με τις παραδόσεις, χθες παραλάβαμε από τη Pfizer 90.000 δόσεις, ενώ συνολικά η εταιρεία θα έχει παραδόσει1.415.000 δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ακόμη 240.000 αναμένονται από τη Moderna πάλι μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Από την AstraZeneca περιμέναμε τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σε χθεσινή επικοινωνία του Υπουργείου με την εταιρεία αναφέρθηκε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραλάβουμε συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.

Μεταλλάξεις

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει επίσης προκληθεί σχετικά με την αναχαίτιση των νέων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα των μεταλλάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής. Για την ώρα οι επιστήμονες είναι σχετικά καθησυχαστικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως μάλιστα επεσήμανε χθες η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, “η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ότι και χωρίς αντισώματα, ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ιλαράς εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράται και επομένως είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι, ευάλωτοι όταν διαβάζουμε ή ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις”.

Μάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο κατά του Κορονοϊού