Κρίσιμες εκλογές στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σήμερα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3500 μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να αναδείξουν την προσωρινή διοίκηση του Οργανισμού, η οποία θα αναλάβει την αλλαγή του καταστατικού του φορέα. Η προσωρινή διοίκηση που θα αναδειχθεί σήμερα, με το νέο καταστατικό, θα οδηγήσει τον Οργανισμό σε νέες εκλογές ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κινδυνεύει να αποπεμφθεί από τον Διεθνή Οργανισμό και να χάσει το σήμα του.
Στην σημερινή εκλογική διαδικασία οδήγησε τον Οργανισμό η διοίκηση που ορίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου τον περασμένο Φεβρουάριο, με σκοπό να διενεργηθούν οι συγκεκριμένες εκλογές ως τον Ιούνιο φέτος.

Όπως επεσήμανε σε επιστολή του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Francesco Rocca, “αναγνωρίζουμε ότι η εικόνα του Ε.Ε.Σ. και η ικανότητά του να εκπληρώσει την αποστολή του έχει πληγεί από μια πολύπλοκη θεσμική, οικονομική και επιχειρησιακή κρίση που μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών διαφορών καθώς επίσης και των καθυστερήσεων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσής σας.

Το καταστατικό του Ε.Ε.Σ. που ισχύει σήμερα χρονολογείται από το 1965 και είναι από τα παλαιότερα στο Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Από την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου το 2012 μέχρι σήμερα, ο Ε.Ε.Σ. έχει γνωρίσει τουλάχιστον δέκα διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια κατόπιν δικαστικών αποφάσεων και έχει εμπλακεί σε περισσότερες από 36 δικαστικές υποθέσεις – κάποιες από αυτές για τα ίδια θέματα – με αποφάσεις που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Το εκτιμώμενο χρέος που ανέρχεται σε πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δει προηγούμενες ηγεσίες του να εμπλέκονται σε ανήθικες και ενδεχομένως εγκληματικές συμπεριφορές κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς αποτελεί δυσφήμηση για το έργο των εθελοντών του και μια πράξη ενάντια στις θεμελιώδεις αξίες μας. Είναι αυτονόητο ότι τα άτομα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στον Ε.Ε.Σ. δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ούτε να συμμετέχουν στην μελλοντική ηγεσία της οργάνωσης. Ο Ε.Ε.Σ. έχει ανάγκη από μια νέα ηγεσία με όραμα, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, θα είναι υπεράνω κάθε υποψίας ή υπόνοιας για παραβίαση της αρχής της ακεραιότητας και θα χαίρει της εμπιστοσύνης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς και ολόκληρου του Κινήματος”.

Υπό τον Αλέξανδρο Αλεξανδρή, πρόεδρο της σημερινής διοίκησης και διπλωμάτη με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς, η προσωρινή διοίκηση κατέστρωσε ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για να βγάλει το σωματείο από το τέλμα και την αβεβαιότητα. Ο οδικός αυτός χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα στάδια που αποτελούν το σχέδιο δράσης της περιόδου Ιουνίου -Οκτωβρίου 2018:

Α. Εκλογές για την ανάδειξη αιρετού Κ.Δ.Σ. στις 3 Ιουνίου, αναγκαστικά με το εν ισχύ καταστατικό του 1965 και με τη συμμετοχή των 3.500 παλαιών, εγγεγραμμένων πριν το 2013, μελών.

Β. Συγκρότηση αιρετής Διοίκησης, η οποία όμως θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και συγκεκριμένη αποστολή ―την υιοθέτηση νέου σύγχρονου Καταστατικού που θα συνάδει με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Κατάλληλου δηλαδή για τις ανάγκες και προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας του 21ου αιώνα. Αμέσως μετά το νέο καταστατικό θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση προκειμένου να λάβει τη δέουσα νομιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτό θα αντικατασταθεί το καταστατικό του 1965 από ένα νέο, πιο σύγχρονο και δημοκρατικό.

Γ. Εκστρατεία με στόχο την προσέλκυση νέων μελών και την διεύρυνση της βάσης των μελών του Ε.Ε.Σ. με την υιοθέτηση ενός ανοικτού συστήματος εγγραφής. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή επίσης η αυτοδίκαιη ένταξη ως τακτικά μέλη των εκατοντάδων εθελοντών του ερυθροσταυρικού κινήματος της Ελλάδος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει σήμερα, τυπικά και κυρίως από νομικής άποψης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον οργανισμό στον οποίο για τόσα πολλά χρόνια προσφέρουν πολύτιμο έργο συνιστώντας τη ραχοκοκαλιά του Ε.Ε.Σ.

Δ. Την διενέργεια νέων εκλογών, εντός του μηνός Οκτωβρίου 2018, με διευρυμένη δημοκρατική βάση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας αλλά και στους εθελοντές του κινήματος. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει νομιμοποίηση το Διοικητικό Συμβούλιο και κύρος η Γενική Συνέλευση του Ε.Ε.Σ. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον Ε.Ε.Σ.

Η Δ.Ο.Ε.Σ. καλωσόρισε τον οδικό αυτό χάρτη που πρότεινε η σημερινή προσωρινή διοίκηση κρίνοντας το εν λόγω σχέδιο δράσης ως «σοβαρό και ρεαλιστικό». Επιπλέον, σε επιστολή του προς τα μέλη του Ε.Ε.Σ. (16.5.2018) , ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου κος Francesco Rocca δήλωσε ότι επιτέλους «με μεγάλη χαρά βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ». Αλλά και η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης της Δ.Ο.Ε.Σ., εξουσιοδοτημένη με την παρακολούθηση της κατάστασης του Ε.Ε.Σ., και με την οποία το νυν Κ.Δ.Σ. διατηρεί μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας, έχει εγκρίνει αυτόν τον οδικό χάρτη.

Τις σημερινές αρχαιρεσίες θα παρακολουθήσουν παρατηρητές από την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και από την Διεθνή Ομοσπονδία, με επικεφαλής τον Simon Missiri, περιφερειακό διευθυντή της Δ.Ο.Ε.Σ. Οι 37 υποψήφιοι έχουν πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των εκλογών αυτών για το μέλλον του Ε.Ε.Σ.