Κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, του Ρεθύμνου αλλά και της Αχαΐας θα εξεταστεί σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Υγείας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων. Θεωρείται δεδομένο ότι η Αχαΐα θα χαρακτηριστεί ως Περιφέρεια σε “βαθύ κόκκινο” στο σύνολό της και τα μέτρα σ’ αυτή την περίπτωση θα ναι πιο αυστηρά σε σχέση με της Αττικής. Παράλληλα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της επιβολής lockdown τύπου Αττικής στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Ρεθύμνου.

Για τις δύο τελευταίες περιοχές, αν και η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι τόσο κακή, το θέμα είναι κατά πόσο η τάση είναι ανοδική και χρειάζεται μια δραστική αναχαίτιση. Ο προβληματισμός έγκειται στην πίεση τους ΕΣΥ στην Αττική και την Αχαΐα, το οποίο βρίσκεται στα όρια του. Θα πρέπει λοιπόν να συντηρηθούν εφεδρείες. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την  επιβολή lockdown ακόμη και ενός καθολικού.

Να επισημάνουμε ότι η Αττική πρωταγωνιστεί στην εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στην πορεία της προς το τρίτο κύμα καθώς χθες 11/02/2021 εντοπίστηκαν 676 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ που αποτελούν το 51% του συνόλου. Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική ήταν η εξής:

– Ανατολική Αττική: 78

– Βόρειος Τομέας Αθηνών: 80

– Δυτική Αττική: 26

– Δυτικός Τομέας Αθηνών: 124

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 195

– Νότιος Τομέας Αθηνών: 62

– Νήσοι: 26

– Πειραιάς: 85:

Όσον αφορά στην κατανομή των νέων κρουσμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα περισσότερα εντοπίστηκαν στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης (129) και Αχαΐας (94). Η τάση λοιπόν στην Θεσσαλονίκη φαίνεται ανοδική αλλά οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν είναι κακή η συνολική εικόνα, προς το παρόν. Το δίλημμα είναι αν θα πάρουν το ρίσκο να περιμένουν μερικές μέρες ακόμη ή θα προχωρήσουν άμεσα σε πιο αυστηρά μέτρα.

Μην ξεχνάμε ότι και την προηγούμενη Παρασκευή ενώ υπήρξε μαραθώνια συζήτηση, η εισήγηση για το lockdown στην Αττική δε αποφασίστηκε τότε αλλά μετά από 4 μέρες.

Πάντως αν είτε σήμερα είτε σε μερικές ημέρες χρειαστεί να γίνει lockdown και στην Θεσσαλονίκη ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πιεστεί το σύστημα υγείας εκεί, τότε μαζί και με την Αχαΐα, περίπου 7 στους 10 Έλληνες θα είναι υπό αυστηρούς περιορισμούς. Με αυτό το δεδομένο ίσως να είχε νόημα και ένα καθολικό lockdown με βασικό γνώμονα να μείνει το ΕΣΥ όρθιο. Την ώρα μάλιστα που είναι κατειλημμένες οι μισές ΜΕΘ covid σε όλη τη χώρα.

Ο λόγος βέβαια είναι ένας. Με δεδομένο ότι όλη η χώρα όπως είχε αναφέρει ο κ. Κικίλιας, αποτελεί μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια και με τις δομές σε Αττική και Αχαΐα να πιέζονται, θα πρέπει να προφυλαχθούν οι εφεδρείες του Βορά. Οι δυο περιφέρειες που αναφέραμε δείχνουν ότι στην Νότια Ελλάδα το ΕΣΥ είναι πολύ πιεσμένο. Αντίστροφα λοιπόν σε σχέση με την έξαρση του δευτέρου κύματος τον Νοέμβριο, θα πρέπει να προφυλαχθούν οι άλλοι νομοί με χαμηλά επιδημιολογικά στοιχεία. Κι αυτό δυστυχώς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με οριζόντια μέτρα απαγορεύσεων.

ΘεσσαλονίκηκορονοϊόςlockdownεπιδημιαΑττική