Κρίσιμο ραντεβού Πλεύρη – φαρμακευτικών αύριο Τρίτη

Στο τραπέζι της συζήτησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξαναβάζει η φαρμακευτική αγορά το θέμα της ραγδαίας αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και των επιπλοκών που διαπιστώνει από την εφαρμογή των νέων μέτρων που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα. Έντονος είναι ο προβληματισμός των εταιρειών από τον επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, το οποίο και θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης με τον Θάνο Πλεύρη, αλλά και της αλλαγής στα ποσοστά του rebate τα οποία φημολογείται ότι επιδιώκει να αλλάξει και πάλι το Υπουργείο.

Επίσης ένα “καυτό” θέμα το οποίο έχει προκύψει, αφορά στη δαπάνη του ΙΦΕΤ για τα φάρμακα η οποία για το 2021 εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με τον επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως θα γίνεται η διαχείριση των φαρμάκων τα οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε με έκτακτες διαδικασίες το ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα φάρμακα αυτά θα αποζημιώνονται από μέρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ το οποία αφορά στα ΦΥΚ και έτσι θα προκύπτει και αντίστοιχο clawback. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, οι φαρμακευτικές οι οποίες αποζημιώνονται από τον εν λόγω νέο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ –790 εκατ. ευρώ– αναμένεται να δεχθούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις, από τις αλλαγές, καθιστώντας την αγορά μη βιώσιμη και εγείροντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Ο Υπουργός Υγείας κατανοεί απόλυτα το εν λόγο πρόβλημα, όμως σε ένα σημαντικό βαθμό τα “χέρια του είναι δεμένα”
καθώς επιπλέον κονδύλια δεν μπορεί να εξασφαλίσει, μια και ως γνωστό τα θέματα προϋπολογισμού και clawback απαιτούν την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών. Και φυσικά το τελευταίο έχει αποδείξει ότι δεν πρόκειται να αύξηση της φαρμακευτική δαπάνη.

Με δεδομένη λοιπόν τη συγκεκριμένη συνθήκη, αυτό που κατά βάση περιμένει η αγορά, είναι ίσως τη βελτίωση της αναλογίας 38%-62%, τα ποσοστά δηλαδή που διασπάστηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ και τα φάρμακα κοινότητας αντίστοιχα.

Εμπόλεμη κατάσταση στο ΙΦΕΤ

Πέραν των θεμάτων που εμπλέκουν τη δραστηριότητα του ΙΦΕΤ με τον ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση των φαρμάκων, κύκλοι του Ινστιτούτου κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη πίεση τον τελευταίο χρόνο, σε μια περίοδο που υλοποιεί 3ετές πλάνο οικονομικής εξυγίανσης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Μάιο η μητρική του ΙΦΕΤ, ΕΟΦ είχε επιβάλλει παύση των εκτάκτων εισαγωγών, καθώς με βάση τα όσα επικαλούνταν μέσω σχετικής έκθεσης, είχε διαπιστώσει αδιαφανείς και επιζήμιες διαδικασίες. Με παρέμβαση του Υπ. Υγείας η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί .

Φαίνεται λοιπόν πως παραμένει η απόφαση για αναστολή της δυνατότητας έκτακτης εισαγωγής σπάνιων ή σε έλλειψη φαρμάκων από το ΙΦΕΤ, δημιουργώντας ανησυχία στους ασθενείς για τη μελλοντική διασφάλιση της πρόσβασης στις θεραπείες.

Πηγές του ΙΦΕΤ, αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί ολόκληρο το πλαίσιο λειτουργίας έκτακτης εισαγωγής φαρμάκων. Ειδικότερα, με απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων ορίζεται πως το ΙΦΕΤ θα μπορεί να προμηθεύεται φάρμακα έκτακτης εισαγωγής, ακολουθώντας όμως τις διαδικασίες που προβλέπει νόμος του 2016, σύμφωνα με τον οποίο οι οργανισμοί δημόσιου δικαίου θα πρέπει να ακολουθούν διαγωνιστικές διαδικασίες για τις όποιες προμήθειες.

ΙΦΕΤΘάνος ΠλεύρηςΕΟΠΥΥclawbackφαρμακευτική δαπάνηφαρμακευτικές εταιρίες