Ξανθός: Ορόσημο ο Αύγουστος για αναπτυξιακά μέτρα στη φαρμακοβιομηχανία

Στην έξοδο από την επιτροπεία των Θεσμών, προσβλέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση των οικονομικών και της πολιτικής υγείας στη χώρα.

Ο ερχόμενος Αύγουστος όμως, αποτελεί ορόσημο και για τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία προσδοκά νέες ισορροπίες στον κλάδο και την υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καθώς επίσης και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, δήλωσε πως το 2018 είναι χρονιά ορόσημο για τη χώρα, καθώς “η Ελλάδα ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της Επιτροπείας, γεγονός που θα μας δώσει ανάσα να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας και τις πολιτικές μας”. Σημείωσε πως “η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά τουλάχιστον κλείνει ένα κύκλος με πολιτικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δεν παρήγαγαν τίποτα θετικό. Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της διακινδύνευσης και επομένως, είναι εφικτές οι διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν προωθούμε πλέον οριζόντια μέτρα”. Επεσήμανε ακόμη ότι “προσδοκούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, πλέον διεκδικούμε διαρθρωτικές αλλαγές από τους Θεσμούς και είμαστε σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία”.
Και κατέληξε λέγοντας πως “η πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες είναι ένα διεθνές πρόβλημα”, αλλά “μπορεί να μετατοπιστεί η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία”.

ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης, έκανε λόγο για επικείμενη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών με σχεδιασμό ο οποίος στοχεύει στη διαφάνεια με συγκεκριμένη εφαρμογή με την οποία θα μπορούν οι φαρμακευτικές να παρακολουθούν τη δαπάνη. Σημείωσε ότι ήδη έχει υλοποιηθεί σύστημα προέγκρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους, ο έλεγχος και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.
Αναφερόμενος στην ομαλοποίηση των πληρωμών, σημείωσε πως ο Οργανισμός ήδη πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων. “Είμαστε ήδη κάτω από το μισό δισεκατομμύριο και πιθανώς μέσα στο μήνα να πέσουμε κάτω από τα 300 εκατομμύρια στο σύνολο της δαπάνης, όταν δύο χρόνια πριν ήμασταν στα 2 δισ. ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΦΕΕ

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης εκτίμησε ότι οι προοπτικές για τη φαρμακοβιομηχανία το 2018 είναι δυσοίωνες, εξαιτίας της έλλειψης προβλεψιμότητας και της επιβολής νέων μέτρων. Επεσήμανε το υπερβολικό 1,2 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία συνολικά για clawback και rebate του 2017, ποσό τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά.
Εκτίμησε ότι το 2018 και το επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν τροχοπέδη της καινοτομίας, με επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για όλους, ξεκινώντας με καθυστέρηση από 2 – 4 χρόνια ή και εγκατάλειψη της εισόδου νέων φαρμάκων και συνεχίζοντας με το 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τα εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων, την υπό σύσταση επιτροπή ΗΤΑ σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, που θεσπίζει σαν βάση μια έκπτωση 39%.

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε πως “η Υγεία δεν μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο. Πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες. Και εξίσου κρίσιμο είναι και το ζήτημα της δυνατότητας ανάπτυξης, που μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει για όλους: Έσοδα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού και φυσικά αντιστροφή του φαινομένου «brain drain» σε «brain gain».

ΠΕΦ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως είναι απαραίτητο να δούμε την αξία και την αριστεία του φαρμάκου, ως μέσο αναπτυξιακό για τη χώρα, διαφορετικά δεν θα βρούμε ποτέ καμία λύση. Επίσης να αντιμετωπιστεί η δαπάνη του φαρμάκου σε σχέση με τις άλλες δαπάνες υγείας. “Πρέπει οι περιορισμένοι πόροι, να δούμε πώς θα μπορέσουν να διανεμηθούν” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Τα clawback είναι ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν. Σε συνδυασμό με τις μειώσεις τιμών έχουν καταστήσει 3 στα 4 παλαιά φάρμακα μη βιώσιμα. Επίσης καθιστούν τα νέα φάρμακα υπό εξέταση, αν θα μπουν στο σύστημα υγείας.

Εδώ χρειάζεται δέσμευση από την πολιτεία, αφού μέρος της υπέρβασης οφείλεται σε μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να καθοριστεί πλαφόν για rebate και clawback ως ένα απόλυτο ποσό και ποσοστό για το κάθε φάρμακο.

Δεν έχει σημασία αν η φαρμακοβιομηχανία μπει σε ρύθμιση για 20 ή 100 δόσεις, γιατί βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δεν έχουν ληφθεί τα τελευταία7 χρόνια, διαρθρωτικά μέτρα που θα κάνουν ένα σύστημα περισσότερο βιώσιμο”.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “εκμεταλλευτείτε τα γενόσημα, τα οποία παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά κοστολογήστε τα σωστά, να δώσετε ανακούφιση στους ασθενείς, στα ταμεία και χώρο για την καινοτομία”.
Πρότεινε ανώτατο όριο rebate – clawback 25% ώστε να υπάρχουν όλα τα φάρμακα στο σύστημα, και μέσα στο πρώτο εξάμηνο να οριστούν οι κανόνες για clawback και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε να ελεγχθεί η συνταγογραφία.