Ξανθός: Σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη Φαρμακευτική Πολιτική

Στην κατάρτιση μιας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής με διακομματική συναίνεση στοχεύει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στον τομέα του φαρμάκου και με στόχο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με σχετική επιστολή του, ο υπουργός προτείνει την συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -πλην της Χρυσής Αυγής- και ορίζει ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή της, την Τρίτη, 29/05, στις 13:30, στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17).

Αναλυτικά στην επιστολή του, ο υπουργός επισημαίνει ότι “ο χώρος της Υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους, ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικά το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και την “υγειονομική ασφάλεια” της κοινωνίας.

Χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική.

Σας καλούμε λοιπόν να ορίσετε μέχρι 3 εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών σας ομάδων (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες), για την 1η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη 29/5 στις 13.30 με αντικείμενο:
1. την αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας
2. τη συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου“.