Ξεκινά άμεσα ο έλεγχος real time στα τιμολόγια των ιδιωτικών κλινικών

Δυο εβδομάδες έμειναν μέχρι την πιλοτική εφαρμογή του ελέγχου των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών σε πραγματικό χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ.

Το νέο σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται αρχικά σε έξι κλινικές από την 1η Μαΐου, ενώ σε πλήρη λειτουργία εκτιμάται ότι θα τεθεί από την 1η Ιουλίου, φέτος.

Η πιλοτική εφαρμογή ήταν αντικείμενο σύσκεψης την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμη, των δύο γενικών διευθυντών και της διεύθυνσης πληροφορικής του Οργανισμού, καθώς και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγ. Σαραφιανού. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις συσκέψεις μέχρι την τελική εφαρμογή, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα τεχνικά προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την online σύνδεση κλινικών, γιατρών και ΕΟΠΥΥ.

Στις επερχόμενες συσκέψεις θα διευκρινιστεί και ο τρόπος κάλυψης των περιστατικών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή σε ώρες που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, στις περιπτώσεις εξετάσεων που τα αποτελέσματα εκδίδονται σε διαφορετικό χρόνο από τη διενέργεια των εξετάσεων (απεικονιστικά, εργαστηριακά, βιοψίες κλπ), ποιά ΚΕΝ χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση, προεγχειρητικοί έλεγχοι κλπ.

Συμψηφισμοί
Κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής συζητήθηκαν επίσης οι συμψηφισμοί που πρόκειται να γίνουν για την είσπραξη του clawback της τρέχουσας περιόδου και παλαιοτέρων ετών (2012 – 2015), με τις πληρωμές του Οργανισμού προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Συγκεκριμενα, οι πληρωμές του Οργανισμού για τον Ιανουάριο του 2018 θα ξεκινήσουν στις 25 Απριλίου και όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό, από αυτές θα αφαιρεθούν η δόση clawback του Α΄ εξαμήνου του 2017 και η δόση των ετών 2012-2015, με τη δέσμευση ότι τα επιστρεφόμενα ποσά δεν θα ξεπεράσουν το 34,66% των τιμολογίων που υποβλήθηκαν.