Ξεκινά η αξιολόγηση και στα νέα προϊόντα καπνού

Τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Νέων Προϊόντων Καπνού αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου 4419/2016.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει η κ. Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με αναπληρωτή της τον Κωνσταντίνο Γκίρτη, Φαρμακοποιό – Αξιολογητή στο Τμήμα Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΟΦ.

Ως μέλος της επιτροπής, η κ. Κουλούρη θα εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας, και αναπληρωτής της ορίσθηκε ο κ. Ιωάννης Λιάκουρας, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, υπάλληλος του Τμήματος Λοιπών Εξαρτήσεων της σχετικής Διεύθυνσης.

Ο κ. Γκίρτης, εκπρόσωπος του ΕΟΦ, θα αναπληρώνεται από τον Αθανάσιο Νιάρχο, Φαρμακοποιό – Αξιολογητή στο Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων του ΕΟΦ.

Τα άλλα τρία μέλη της επιτροπής αποτελούν οι:

  • Δρ Νικόλαος Σπετσέρης, του κλάδου ΠΕ Χημικών , ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρώτρια την Δρ Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, του κλάδου ΠΕ Χημικών.
  • Σταματία Χρόνη, Δρ. Χημικός , ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Κελαϊδή, Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης και
  • Μιχαήλ Τούμπης, Πνευμονολόγος , μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αναπληρώτρια την Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά και συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από οδηγίες χρήσης και πληροφορίες που αφορούν τα συστατικά και τις εκπομπές.

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης:

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού υποχρεούνται να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και τις άλλες πληροφορίες.

Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες.

Το Υπουργείο Υγείας θέτει στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες τις πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.