Ξεκινά η ανατιμολόγηση φαρμάκων για το 2019 – Υποβολή φύλλων έρευνας

Με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ξεκίνησε σήμερα στον ΕΟΦ η διαδικασία για την ετήσια ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με το αίτημα του Οργανισμού προς τις φαρμακευτικές για υποβολή φύλλων έρευνας.

Οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) καλούνται να υποβάλουν φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τιμών στα 18 Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης στις 01-02-2019, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί.

Η υποβολή των ανωτέρω στοιχείων γίνεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΦ, και γι΄ αυτό καλούνται οι ΚΑΚ που δεν έχουν Κωδικούς Πρόσβασης στο Σύστημα του ΕΟΦ, να προσέλθουν για την παραλαβή τους. Η υποβολή των στοιχείων γίνεται στον σύνδεσμο http://services.eof.gr/myeof/.

Ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 και ημερομηνία λήξης έως και την Πέμπτη 25 Απριλίου 2019.

Κατά την υποβολή των στοιχείων, θα χρειαστεί να συμπληρωθούν τα παρακάτω πεδία:

  • Ημερομηνία λήξης περιόδου προστασίας δεδομένων (data protection period)
  • Ο Αριθμός των Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ) (ανά συσκευασία) για τους κωδικούς εκείνους για τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί σε ακέραιο αριθμό
  • Θα πρέπει να δηλωθούν στο σχετικό πεδίο τα προϊόντα τα οποία είναι αποκλειστικά για εξαγωγή και δεν κυκλοφορούν και δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν απαιτείται υποβολή φύλλων έρευνας για προϊόντα τα οποία δεν θα ανατιμολογηθούν.

Κατά την διαδικασία της ανατιμολόγησης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αναρτούν με την ακόλουθη σειρά:

  1. Τον κατάλογο των προς ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων για τυχόν παραλείψεις και διορθώσεις (προσθήκες και διαγραφές κωδικών).
  2. Τον τελικό κατάλογο των προς ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων όπως αυτός διαμορφώνεται μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, όπως συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή των φύλλων έρευνας.
  3. Τον κατάλογο με τις προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων προς διαβούλευση με τους ΚΑΚ.
  4. Τον τελικό κατάλογο με τις τελικές προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, ο οποίος και διαβιβάζεται προς το Υπουργείο Υγείας.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση και την πρακτική που εφαρμόστηκε κατά τις προηγούμενες ανατιμολογήσεις η επικοινωνία των φαρμακευτικών εταιριών με το αρμόδιο Τμήμα του Οργανισμού, ορίζεται με ειδικό τρόπο.
Δεν εκδίδονται αυτοτελείς ή ξεχωριστές απαντήσεις προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα θέματα τιμολόγησης.
Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων παραλαμβάνονται από το Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στα πλαίσια των διαδικασιών που περιγράφονται και γίνεται η επεξεργασία τους αρμοδίως.

τιμολόγηση φαρμάκων