Ξεπέρασαν τις 2500 οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού-300 νέες εισαγωγές

Το αποτύπωμά της στην πίεση των νοσοκομείων του ΕΣΥ δείχνει ξεκάθαρα η επιδημία κορονοϊού, η οποία πλέον έχει φτάσει να σημειώνει κατά μέσο όρο πάνω από 1000 κρούσματα καθημερινά. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές και δείχνει το δρόμο για παράταση του lockdown στην Αττική η οποία παρουσιάζει και το σημαντικότερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής έχουν φτάσει στους περίπου 230, με αποτέλεσμα μόλις ή 1 στις 10 να είναι διαθέσιμη. Το δε αρνητικό είναι επίσης ότι μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι κατά περίπου 13% ξεπερνώντας  τους 2500 δηλαδή πλέον είναι κατειλημμένες περίπου το 47-48%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σημειώθηκε ρεκόρ “Δευτεριάτικων” κρουσμάτων μέσα στο 2021. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 880 νέα κρούσματα τα οποία μάλιστα είχαν ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά. Η εξάπλωση του ιού πλέον είναι ιδιαίτερα διευρυμένη και αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα της Λευκάδας η οποία χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπέρασε σε ημερήσια βάση τα 1-2 κρούσματα, με 9 μολύνσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η κατανομή των κρουσμάτων ήταν η εξής:

Αττική 396
Θεσσαλονίκη 85
Αιτωλοακαρνανία 10
Αργολίδα 10
Αρκαδία 8
Άρτα 7
Αχαΐα 65
Βοιωτία 5
Γρεβενά 1
Έβρος 10
Εύβοια 18
Ευρυτανία 1
Ζάκυνθος 2
Ηλεία 5
Ημαθία 12
Ηράκλειο 14
Θεσπρωτία 9
Θήρα 1
Ιωάννινα 14
Καβάλα 7
Κάλυμνος 7
Καρδίτσα 11
Καστοριά 2
Κέρκυρα 6
Κεφαλονιά 6
Κιλκίς 1
Κοζάνη 4
Κορίνθια 10
Κω 3
Λακωνία 1
Λάρισα 31
Λασίθι 2
Λέσβος 1
Λευκάδα 9
Μαγνήσια 3
Μεσσηνία 3
Πέλλα 2
Πιερία 6
Πρέβεζα 2
Ρέθυμνο 10
Ρόδος 6
Σάμος 5
Σέρρες 2
Τρίκαλα 3
Φθιώτιδα 13
Φλώρινα 3
Φωκίδα 1
Χαλκιδική 3
Χανιά 6
Χίος 1
Υπό διερεύνηση 24
Διαπιστώνουμε λοιπόν διασπορά του ιού σε 50 περιφέρεις ήτοι στα 23 της χώρας.

Πέρα όμως από αυτά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι περίπου το 57% των ΜΕΘ για covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες και το 90% της Αττικής κι αυτό διότι άνοιξαν άλλες 20 ΜΕΘ σε νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ την Παρασκευή. Ίσως οι περίπου 370 νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ να μην ανησυχούν καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται, όμως το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε αποκλιμάκωση και όχι σταθεροποίηση σε πάνω από 300, όσον αφορά στα σοβαρά περιστατικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι και οι νέες εισαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες έγιναν 300 εισαγωγές και 190 εξιτήρια. Οι εισαγωγές αυτές είναι οι πρισσότερες τις τελευταίες εβδομάδες και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ μέσα στην εβδομάδα. Επίσης οι μισές από τις νέες εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε επικείμενες πιέσεις, το Υπουργείο Υγείας ήδη προετοιμάζεται και ήδη έχει έρθει σε επαφές με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα έχει υπάρξει σχέδιο για την χρήση περίπου 100 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Επίσης το Σάββατο 20/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία της Αττικής, στο Υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι η διασπορά του ιού στην Ελλάδα ανησυχεί τους επιδημιολόγους. Ειδικότερα, στην 37η Έκθεση Προόδου του Παρατηρητηρίου covid, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (17/2/2021), από το σύνολο των 75 περιοχών της χώρας, 18 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων, από τις οποίες 10 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, νησιά Αργοσαρωνικού, Αχαΐα και Εύβοια) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και 8 περιοχές (Θάσος, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Επίσης, 4 περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Καβάλα και Κιλκίς) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

 

κορονοϊόςΕΟΔΥδημόσια νοσοκομείαΕΣΥΜΕΘκρούσματα