Ξεπέρασαν τις 9000 τα κρούσματα στην επαρχία την τελευταία εβδομάδα

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνίστησε τον τελευταίο μήνα στην επιβεβαίωση νέων διαγνώσεων κορονοϊού, όμως πλέον ούτε στην εν λόγω περιφέρεια αλλά ούτε στην Αττική, εντοπίζεται η έξαρση της επιδημίας. Μάλιστα σε σύνολο περίπου 16.500 νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, τα 9.100 εντοπίστηκαν εκτός των δύο περιοχών. Φαίνεται λοιπόν πως η άρση του lockdown θα κριθεί απ΄ό αυτές τις περιοχές.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, πως φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα στη χώρα μας, αλλά “Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα”.

“Με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, θα ήθελα σήμερα να επικεντρωθώ στις περιοχές που δεν είναι αστικές. Θα ήθελα να τονίσω ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τόσο στον περιορισμό των μετακινήσεων, στη συνεύρεση με άλλα νοικοκυριά, όσο και στη χρήση της μάσκας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. .

Στα λόγια του αυτά υπάρχει η ανησυχία ότι με δεδομένη την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά, να είναι μόλις το 20% του συνόλου, θα υπάρχει δυσκολία εάν η επιδημία συνεχίσει να καλπάζει.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως “τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση. Ίσως αρχίζουμε μάλιστα να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αν συγκρίνει κανείς τα νέα κρούσματα μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου, τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα που έχουμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έχουν τάσεις μείωσης. Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περίπου 4.500 κρούσματα και αυτή που μόλις τελείωσε περίπου 4.400. Αναφορικά δε με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία, έχουμε μια σταθεροποίηση σε περίπου 400 εισαγωγές κάθε μέρα”.

Μένει βεβαίως να δούμε τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα επανέλθει και ο αριθμός των ημερήσιων τεστ σε επίπεδα άνω των 25 χιλιάδων, καθώς το προηγούμενο διήμερο, όπως συμβαίνει κάθε Κυριακή και Δευτέρα υπήρξε μείωσης της τάξης του 40%.

ΕΣΥκορονοϊόςΓκίκας Μαγιορκίνηςεπιδημια