Ξέχασαν το νοσοκομείο Παπαγεωργίου από τα αναδρομικά – Στην αντεπίθεση οι νοσηλευτές

Μπορεί τα αναδρομικά για τη μερική αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών να καταβλήθηκαν στους γιατρούς του ΕΣΥ, όμως απ΄ ότι φαίνεται, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το ιατρικό του προσωπικό, έμεινε απ΄ έξω…

Για την αποκατάσταση της αδικίας, χρειάστηκε νέα υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει την καταβολή του ποσού εφάπαξ, για το σύνολο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Υγείας Π. Πολάκης, υπέγραψαν καινούρια κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την ένταξη των γιατρών του ειδικού νοσοκομείου στη γενική ρύθμιση, αφού δεν προέβλεψαν την υπαγωγή των συγκεκριμένων γιατρών στην αρχική υπουργική απόφαση.

Στη νέα ΚΥΑ, προβλέπεται ότι η καταβολή του εφάπαξ χρηματικού ποσού στα παραπάνω πρόσωπα λαμβάνει χώρα μετά την αναφερόμενη στο άρθρο 1 ημερομηνία, και ως χρόνος κτήσης του θεωρείται το φορολογικό έτος 2019, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του ν.4172/2013.

Αναδρομικά για το επίδομα θέσης
Στο μεταξύ, θετικά αποτελέσματα είχαν οι δικαστικές διεκδικήσεις της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ για το επίδομα θέσης ευθύνης που παίρνουν οι προϊστάμενοι των νοσηλευτικών τμημάτων των νοσοκομείων και το οποίο είναι χαμηλότερο κατά 40 ευρώ του αντίστοιχου επιδόματος που λαμβάνουν οι λοιποί τμηματάρχες.

Ήδη πέρυσι, στις 18-04-2018, η Ολομέλεια του ΣτΕ, αναγνώρισε ότι και οι προϊστάμενοι των Νοσηλευτικών Τμημάτων θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 290 ευρώ, αντί του ποσού των 250 ευρώ που ελάμβαναν, βάσει των διατάξεων περί ενιαίου μισθολογίου, οι οποίες και κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Μετά τη θετική αυτή απόφαση, άνοιξε ο δρόμος για την αναδρομική δικαστική διεκδίκηση από τους προϊσταμένους νοσηλευτές, της μηνιαίας διαφοράς των 40 ευρώ στο επίδομα θέσης ευθύνης.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προχώρησε σε κατάθεση ομαδικών αγωγών για αναδρομική διεκδίκηση σε ολόκληρη την χώρα.
Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε η πρώτη θετική δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, που επιδικάζει το χρηματικό ποσό των περίπου 1000 ευρώ στους προϊσταμένους των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου.
Τώρα αναμένεται και η έκδοση αντίστοιχων δικαστικών αποφάσεων από όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, δικαιώνοντας τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας.