Κωδικοποίηση ασθενειών “αλά ελληνικά” για τις χρεώσεις των νοσοκομείων

Αλλαγές και στο σύστημα κωδικοποίησης των ασθενειών φέρνει η προσπάθεια καθιέρωσης ενιαίας λειτουργίας στα νοσοκομεία και με προοπτική την μηχανογραφική τους επικοινωνία, αλλά και τον ενιαίο τρόπο ελέγχου τους, σε ότι αφορά την οικονομική τους διαχείριση.

Η νέα κωδικοποίηση θα φέρει και καινούρια Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) ή αλλιώς DRG’s, όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η π. ΕΣΑΝ, νυν ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, έχει αναλάβει την κατάρτιση νέου Συστηματικού Καταλόγου Κωδικών της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας με την ονομασία «Ελληνική Τροποποίηση ICD-10, ICD-10-GrM (Greek Modification)».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω Κωδικοποιήσεις είναι συμβατές με τη δημιουργία του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) επί τη βάσει των αρχών των DRG συστημάτων (τα γνωστά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια – ΚΕΝ) και θα εφαρμοσθούν αρχικά μόνο στα νοσοκομεία στα οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. για το χρονικό διάστημα μέχρι την καθολική εφαρμογή του.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που κατά νόμο απαιτείται η χρήση αντίστοιχων Κωδικοποιήσεων και μέχρι την καθολική εφαρμογή του Συ.Κ.Ν.Υ. συνεχίζουν να ισχύουν οι υφιστάμενες κωδικοποιήσεις, όπως κατά περίπτωση η χρήση τους έχει οριστεί.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο οι νέες Κωδικοποιήσεις θα τεθούν σε διαβούλευση στην ιατρική κοινότητα με ευθύνη της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε.
Μετά την καθολική εφαρμογή του Συ.Κ.Ν.Υ. θα καθοριστούν τα πεδία εφαρμογής των νέων Κωδικοποιήσεων και ο βαθμός αντικατάστασης των παλαιοτέρων.

Η συγκεκριμένη Κωδικοποίηση θα τροποποιείται και θα συμπληρώνεται μελλοντικά με βάση νεότερα ιατρικά δεδομένα.

Η πιλοτική εφαρμογή
Με νεώτερη απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Παύλου Πολάκη και Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Εργασίας Αν. Πετρόπουλου, ορίσθηκαν τα 18 νοσοκομεία στα οποία θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων ΚΕΝ και ευρύτερα του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣΥΚΝΥ).
Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα εξής:

  • 1η ΔΥΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ:ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», «ΛΑΪΚΟ», «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
  • 2η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ: «ΤΖΑΝΕΙΟ», ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Γ.Ν. ΣΥΡΟΥ «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΪΟ».
  • 3η ΔΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ».
  • 4η ΔΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ: Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ , Π. Γ.Ν. AΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
  • 5η ΔΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ».
  • 6η ΔΥΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: • Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ.
  • 7η ΔΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ Π.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.