Ληξιπρόθεσμα και φάρμακο: Τι προτάσεις έφερε η ανοικτή διαβούλευση

Συμψηφισμούς αντί για υποχρεωτικές εκπτώσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ πρότειναν πάροχοι του Οργανισμού ως αντιπρόταση στην υποχρεωτική έκπτωση από τους προηγούμενους φορείς ασφάλισης που συγχωνεύθηκαν σε αυτόν.

Η πρόταση κατατέθηκε στη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου που συζητείται μέχρι και σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ζήτησε να εξαιρούνται από τις οφειλές του παρόχου οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, ιδίως αν αφορούν οφειλές του ΕΤΑΑ, προγενέστερες των οφειλών του παρόχου, επισημαίνοντας ότι οι οφειλές του Ταμείου ήταν σαφώς υψηλότερες των οφειλών των παρόχων.

Σε ότι αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων, προτάθηκε η εκκαθάριση προηγουμένως των πληρωμών που έχουν γίνει από τα νοσοκομεία και θεωρούνται νόμιμες.

Φάρμακο

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στην νομοθεσία περί του φαρμάκου, εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν πρόταση για εθελοντικές μειώσεις και με μετατροπή συσκευασιών σε μεγαλύτερης χωρητικότητας, σε σκευάσματα για χρόνια χρήση, ενώ σε ότι αφορά τους συμψηφισμούς επενδύσεων με τα ποσά του clawback, τονίστηκε ότι δεν προβλέπεται αντίστοιχος συμψηφισμός για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ούτε οι δαπάνες για προγράμματα που διαπιστωμένα προάγουν τη δημόσια υγείας και αφορούν τη διάγνωση τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διασύνδεση με τη φροντίδα.

Κριτήρια αξιολόγησης

Για τη μεθοδολογία της αξιολόγησης των φαρμάκων, προτάθηκε να καταργηθούν τα εξωτερικά κριτήρια, να διευκρινιστεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η κατάθεση των αξιολογήσεων οργανισμών HTA στα συνοδευτικά έγγραφα αιτημάτων ένταξης στη Θετική Λίστα, να αποσαφηνιστεί, ότι δεν απαιτείται η αναγραφή, ως ένδειξη, στην ΠΧΠ του προϊόντος , η αντικατάσταση των θεραπειών ελευθέρου συνδυασμού, αλλά να ακολουθείται η κοινή, ιατρική χρήση/πρακτική (σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα) και να προστεθεί ρύθμιση μεταβατικού χαρακτήρα για τη χρονολογική προτεραιότητα εξέτασης και ένταξης στη Θετική Λίστα.

Διαδικασία αξιολόγησης

Προτάθηκε να μην υπόκεινται στην διαδικασία αξιολόγησης φάρμακα εκτός περιόδου προστασίας δεδομένων με όμοιες δραστικές και ενδείξεις, από ήδη αποζημιούμενα ή θεραπείες ελεύθερου συνδυασμού, όπως επίσης και τα αντίστοιχα φάρμακα συνδυασμού υπό προστασία δεδομένων για ενδείξεις που αποζημιώνονται.

Έγινε πρόταση για συνοπτική αξιολόγηση των βιο-ομοειδών προϊόντων, με κατάθεση αίτησης με λίστα ενδείξεων και τιμής αντιπαραβάλλοντας τα αντίστοιχα στοιχεία του πρωτοτύπου και αξιολόγηση των εμβολίων, όχι από την επιτροπή αξιολόγησης, καθώς ήδη αξιολογούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Θετική λίστα

Η πρόταση εδώ αφορά την δέσμευση για σύνδεση της έκδοσης της Θετικής Λίστας με τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Προτάθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να αποτελείται από τουλάχιστον 15 μέλη που να χωρίζονται σε 3 ανεξάρτητες ομάδες των 5 για να διευκολύνουν τα σημεία συμφόρησης και να είναι σε θέση να χειρίζονται επίσης αιτήματα για υπάρχοντα προϊόντα, αλλά και να παραμείνει, όπως υπήρχε στον προηγούμενο νόμο, η υποχρεωτική ανανέωση των 3 τακτικών μελών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που εξασφάλιζε τη συνέχεια στην Επιτροπή.

Οι φορείς αντιτίθενται στην επαναδιαπραγμάτευση πριν από το τέλος της διαπραγματευθείσας συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα των εταιριών να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στην επιτροπή. Θα υπονομεύσει επίσης, την προβλεψιμότητα του νέου περιβάλλοντος στην πολιτική φαρμάκων που πρέπει να αποκατασταθεί.

Όπως επισημαίνουν, η πρόταση αυτή είναι μια ρήτρα που ακυρώνει στην πράξη την ουσία της έννοιας της διαπραγμάτευσης. Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται καθιστά κενό γράμμα την δικαιοπρακτική βούληση των μερών και εισάγει κατά την έννοια αυτή ρήγμα στην βασική αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων και εν τέλει στο πνεύμα της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, αντίκειται ευθέως στην παραδεδεγμένη αρχή της «δικαιολογημένης εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο της διοίκησης, αρχή η οποία απορρέει ευθέως από το Σύνταγμα, αφού η υπόψη ρήτρα δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης των συμφωνηθέντων μονομερώς από πλευράς της Διοίκησης.

Ζητείται δε, να προστεθεί η δυνατότητα κοινής διαπραγμάτευσης εξατομικευμένων θεραπειών με τον αντίστοιχο βιοδείκτη τους.

Σε διαφορετική παρατήρηση προτείνεται να υπάρχει 12μηνη μετενέργεια των όρων της τελευταίας συμφωνίας μετά τη λήξη της, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία για το εν λόγω φαρμακευτικό σκεύασμα. Και σε περίπτωση αναπομπής στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πριν τη λήξη της συμφωνίας, κρίνεται απαραίτητο, με στόχο την εξάλειψη ανασφάλειας δικαίου και αδυναμίας προβλεψιμότητας, να ορίζεται ρητά ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα ισχύει μετά τη λήξη της ισχύουσας συμφωνίας.

νομοσχέδιοανοικτή διαβούλευση