Λίστα με 14 εκκρεμότητες παρέδωσε ο ΣΦΕΕ στον νέο υπουργό υγείας

Με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί, ότι θεωρείται δεδομένη η συνεργασία ανάμεσα σε Πολιτεία και φαρμακευτικές εταιρείες και ότι η αποκλιμάκωση του clawback θα επιδιωχθεί άμεσα, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έδωσε το στίγμα της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει, κατά τη συνάντησή του που είχε με τους των ΣΦΕE, ΠΕΦ και PIF. Οι συναντήσεις διήρκεσαν λίγα λεπτά, έχοντας κατά βάση εθιμοτυπικό χαρακτήρα, όμως το κεντρικό μήνυμα από σύσσωμη τη φαρμακοβιομηχανία ήταν η ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να μειωθεί ο «βραχνάς» των υψηλών επιβαρύνσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ όπως ανακοινώθηκε, κατέθεσαν λίστα στον Υπουργό Υγείας με τις άμεσες εκκρεμότητες στο φάρμακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές περιλαμβάνεται η ανάγκη ελέγχου της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, με κύριο αίτημα να εξαιρεθεί από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το κόστος για τα εμβόλια και τους ανασφάλιστους πολίτες.
Από την τις εκκρεμότητες που σημειώνονται στη σχετική αναφορά που παρέδωσε ο ΣΦΕΕ, τονίζεται το θέμα της ανατιμολόγησης καθώς και το πώς θα διαμορφωθεί και το νέο μοντέλο αποζημίωσης, το ποίο ενώ είχε προαναγγείλει δεν γνωστοποίησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Εδώ τονίζεται και το αίτημα για κατάργηση του τέλους (rebate) 25% για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ακόμα στη λίστα εκκρεμοτήτων που κατέθεσε ο ΣΦΕΕ αναφέρονται:
• Η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς κάτ’οικόν, διαδικασία την οποία υποστηρίζει η νέα Κυβέρνηση.
• Τι θα γίνει με τις επιτροπή HTA που έχει παρουσιάσει μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση φαρμάκων.
• Αν θα συνεχίσει να υφίσταται η Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας και αν ναι μέσα σε ποιο πλαίσιο θα λειτουργεί. Ο ΣΦΕΕ επιζητά τη διατήρησή της, αλλά με ουσιαστική απρέμβαση.
• Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο.
• Αν θα γίνεται δεκτό το αίτημα για εθελοντική μείωση της τιμής ενός φαρμάκου.
• Η κατάργηση της καταβολής αναδρομικού rebate για τα έτη 2006-2008. Rebate που τους επέβαλε με σχετική τροπολογία η προηγούμενη κυβέρνηση.
• Η υπαγωγή σε ΦΠΑ 6% για φάρμακα συγκεκριμένης δασμολογικής διάκρισης, μπου ετατέθηκαν σε συντελεστή ΦΠΑ 13%.
• Ο συμψηφισμός της δαπάνης των φαρμακευτικών εταιρειών για κλινική έρευνα με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback)
• Τα έσοδα που μπορούν να φέρουν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας σύμφωνα και με τα στοιχεία μελέτη της Deloitte που είχε παρουσιάσει ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την EFPIA
• Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση μέσω μιας υποχρεωτικής ρύθμισης που θα εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και η εφαρμογή της θα διασφαλίζεται με σύστημα ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. H πρόταση έχει γίνει από το ΚΕΣΥ καθ. Κ. Μάρκου για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συνεργασίας μεταξύ ΚΕΣΥ, ΕΟΦ, επιστημονικών κοινοτήτων και χορηγών για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.
• Τι θα γίνει με την υπουργική απόφαση που έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

ΠΕΦ
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στη διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέφρασε το πάγιο αίτημα της για κατανομή του clawback ανάλογα με την κατηγορία φαρμάκων ώστε να επιβαρύνεται λογικά για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Όπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τα γενόσημα που είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη.

PIF
To Pharma Innovation Forum σε σχετική ανακοίνωση του για την συνάντηση έκανε λόγω για την «έναρξη θεσμικού διαλόγου και εγκατάσταση μιας νέας προοπτικής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
Η συζήτηση όπως επισημαίνεται αφορούσε «στην οριοθέτηση ενός βασικού πλαισίου αξόνων και στρατηγικών και την εγκατάσταση ενός κοινού εδάφους αρχών και αξιών συνεχούς και ειλικρινούς συνεργασίας και επικοινωνίας, με γνώμονα την πολιτική υγείας και φαρμάκου στην Ελλάδα και πρόταγμα τον Έλληνα ασθενή και πολίτη».

«Σεβόμενοι το θεσμικό διάλογο και τα σημαντικά επόμενα βήματα που αυτός θα ακολουθήσει, στην παρούσα φάση συντασσόμαστε με τη θέση της πολιτείας για σταδιακή και κλιμακούμενη εύρεση από κοινού λύσεων. Τα οξεία αλλά και τα χρόνια προβλήματα του χώρου της υγείας και του φαρμάκου είναι πολλά και για την επίλυσή τους απαιτείται συνέπεια, σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, παράμετροι, που ήταν διακριτές και κυρίαρχες σε όλη την ειλικρινή και αποδοτική συζήτηση που διεξήχθη με την ηγεσία του Υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση του PIF .

ΣΦΕΕφάρμακαPIFΠΕΦΒασίλης Κικίλιας