Μάχη με το χρόνο στον ΕΟΦ για την ολοκλήρωση της ανατιμολόγησης

Οριακό φαίνεται το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας για την έκδοση του πολυαναμενόμενου δελτίου τιμών φαρμάκων, καθώς επί της ουσίας η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο Δεκέμβριο. Μην ξεχνάμε ότι ο μήνας έχει αρκετές αργίες και ο ΕΟΦ πρέπει για μια ακόμη φορά να ξεπεράσει τις αντοχές του προκειμένου να καταφέρει να αναρτήσει τις νέες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία ανακοίνωση του οργανισμού, στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης οι φαρμακευτικές, μετά και την παράταση μίας μέρας που έλαβαν θα πρέπει μέχρι αύριο να έχουν υποβάλει φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των υπό ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα τιμών στα 18 Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης στις 01-10-2019.

Η υποβολή των ανωτέρω στοιχείων θα πρέπει να γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή, με τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στη Διαδικτυακή Πύλη του ΕΟΦ, διαδικασία η οποία εφαρμόστηκε και κατά τις προηγούμενες ανατιμολογήσεις.

Σύμφωνα με το σχετικό αρχείο excel που αναρτήθηκε τα σκευάσματα (κωδικοί) που θα ανατιμολογηθούν είναι 8.142 δηλαδή 220 περισσότερα από τα σκευάσματα που υπάρχουν στο σημερινό Δελτίο Τιμών το οποίο εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2018. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ευρεία ανατιμολόγηση που περιλαμβάνει και τα νέα φάρμακα τα οποία πήραν τιμή το διάστημα 1/1/2019-15/11/2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ ήδη προχωρά στον προσδιορισμό των τιμών με βάση και την Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή 22/12, όμως θα πρέπει να αναμένει και τα φύλλα έρευνας που θα υποβάλλουν οι εταιρείες. Σημειώνεται δε πως ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις από τη φαρμακοβιομηχανία για τα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, δεν φαίνεται να συντρέχει πλέον λόγος για παρατηρήσεις.

Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ΕΟΦ θα αναρτήσει τιμές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και από κει και πέρα το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους δείχνει οριακό για την έκδοση του νέου δελτίου, το οποίο ουσιαστικά θα ισχύσει αρκετά μετά την είσοδο της νέας χρονιάς.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ακόμη ότι οι εταιρείες μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα παρακάτω πεδία:

α) Ημερομηνία λήξης περιόδου προστασίας δεδομένων (data protection period)
β) Ο Αριθμός των Ημερησίων Δόσεων (ΑΗΔ) (ανά συσκευασία) για τους κωδικούς εκείνους για τους οποίους μπορεί να υπολογιστεί σε ακέραιο αριθμό
γ) Θα πρέπει να δηλωθούν στο σχετικό πεδίο τα προϊόντα τα οποία είναι αποκλειστικά για εξαγωγή και δεν κυκλοφορούν και δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά

Σημειώνεται επίσης ότι δεν απαιτείται υποβολή φύλλων έρευνας για προϊόντα τα οποία δεν θα ανατιμολογηθούν κοινώς όλα εκείνα τα οποία έχουν τιμή ΚΗΘ στα 0,2 ευρώ.
Σύμφωνα δε με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση και την πρακτική που εφαρμόστηκε κατά τις προηγούμενες ανατιμολογήσεις η επικοινωνία των Κατόχων Αδειών Κυκλοφορίας Φαρμακευτικών Προϊόντων με το αρμόδιο Τμήμα ορίζεται με ειδικό τρόπο.

Αναλυτικότερα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, θα αναρτήσουν με την ακόλουθη σειρά:
1. Τον κατάλογο των προς Ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων
2. Τον κατάλογο με τις προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων προς διαβούλευση με τους ΚΑΚ
3. Τον κατάλογο με τις τελικές προτεινόμενες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων από τους ΚΑΚ, ο οποίος διαβιβάζεται προς το Υπουργείο Υγείας

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι όπως και σε παλαιότερες ανατιμολογήσεις, δεν θα εκδίδονται αυτοτελείς ή ξεχωριστές απαντήσεις προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα θέματα τιμολόγησης. Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στα πλαίσια των διαδικασιών που περιγράφονται ανωτέρω και θα γίνεται η επεξεργασία τους αρμοδίως.

Δελτίο Τιμώνφαρμακευτικές εταιρίεςανατιμολόγησηΕΟΦ