Μειώνεται ο αριθμός των ΦΥΚ

Στην αναθεώρηση των καταλόγων των σκευασμάτων που αφορούν στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α΄/2010), προχωρά το Υπουργείο Υγείας με σχετική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού. Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται τα φάρμακα που είναι αποκλειστικά νοσοκομειακά γνωστά και ως 1Α, αλλά και τα σκευάσματα τα οποία διακινούνται αποκλειστικά μόνο μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση λοιπόν τον σχετικό αναθεωρημένο κατάλογο ο οποίος σε μερικές μέρες θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και φυσικά θα ισχύει από τότε, τα σκευάσματα σοβαρών ασθενειών τα οποία είναι στην κατηγορία 1Α περιορίζονται αριθμητικά σε 208 έναντι των 218 που ήταν κατά την προηγούμενη αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 31/10/2017.

Την ίδια στιγμή τα φάρμακα 1Β δείχνουν αριθμητικά περισσότερα στην τωρινή αναθεώρηση, έναντι της προηγούμενης και συγκεκριμένα είναι 217 από 212. Συνολικά λοιπόν στην στους καταλόγους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών περιλαμβάνονται πλέον 225 φάρμακα από 230 το τέλος του Οκτωβρίου.

Η αναθεώρηση προκύπτει μετά και την έγκριση του νέου θετικού καταλόγου το Φεβρουάριο και κατόπιν της έκδοσης σχετικού έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, «Σχετικά με την πρόταση αναθεωρημένου καταλόγου Φαρμάκων Υψηλού Κόστους-ΦΥΚ.

Όπως επίσης σημειώνεται από τη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών, η παρούσα Υπουργική Απόφαση, δεν προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι τα αναφερόμενα σε αυτήν προϊόντα είναι ήδη ενταγμένα στον ισχύοντα Θετικό Κατάλογο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική δαπάνη τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ δεν επιβαρύνει πρόσθετα ούτε τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε τον προϋπολογισμό τους, καθότι σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων των ετήσιων προϋπολογισθέντων πληρωμών τους για το σκοπό αυτό, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback).

Η Υπουργική Απόφαση (εδώ)