Μηδενική συμμετοχή για εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από σήμερα

Με μειωμένη ή χωρίς καθόλου συμμετοχή μπορούν από σήμερα να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους σε διαγνωστικά κέντρα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Οργανισμού με βαριές αναπηρίες ή μια σειρά από πολύ σοβαρές παθήσεις, καθώς και δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Επίσης, τα παραπεμπτικά που εκδίδονται ισχύουν:

  • για 3 εβδομάδες όταν εκτελούνται σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα) και
  • για 8 εβδομάδες όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.).

Η ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση των νέων παροχών του ΕΟΠΥΥ που τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Νοέμβριο με δύο διαφορετικές αποφάσεις, μετά την προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την αυτόματη εφαρμογή του οικονομικού σκέλους της παροχής. Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ.

Μηδενική συμμετοχή

Συγκεκριμένα, μηδενική συμμετοχή προβλέπεται για τους ασφαλισμένους που εκτελούν τα παραπεμπτικά των παρακλινικών εξετάσεών τους σε ιδιώτες παρόχους και πάσχουν από:

  • Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση,
  • κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
  • πιστοποιημένη από ΚΕΠΑ αναπηρία 80% και άνω για οποιαδήποτε πάθηση ή
  • είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Επίσης, μηδενική συμμετοχή προβλέπεται για όλους τους ασφαλισμένους των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, νοσοκομεία ΕΣΥ, καθώς και πανεπιστημιακά ή στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μειωμένη συμμετοχή

Μειωμένη συμμετοχή 5% θα καταβάλλουν στο εξής ασφαλισμένοι που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Συμμετοχή 15%

Πέραν των παραπάνω κατηγοριών ασφαλισμένων, οι παρακλινικές εξετάσεις που διενεργούνται σε ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας συμβεβλημένες με τον Οργανισμό, υπόκεινται σε συμμετοχή ασφαλισμένων 15%.