Μηδενική συμμετοχή στα κύρια φάρμακα για το Διαβήτη τύπου ΙΙ

Ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων είναι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζονται ινσουλίνη για την ρύθμιση της πάθησής τους, ανάλογα με τον διαχωρισμό της ασθένειας σε τύπου Ι ή ΙΙ.

Για τους μεν πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι η χορήγηση ινσουλίνης γίνεται δωρεάν, χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου, ενώ για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ η ινσουλίνη χορηγείται με συμμετοχή 10%.

Η διαφορά στη συμμετοχή παραμένει και με την τελευταία υπουργική απόφαση, με αρ. πρωτ.: ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 79647/17.10.2018 (ΑΔΑ: 6ΤΕΙ465ΦΥΟ-Ρ9Γ), που αναρτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στη Διαύγεια, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, επισημαίνει πως “πάγιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη, που είναι η ορμόνη ζωής, σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ (ινσουλινοθεραπευόμενοι) και ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας για την αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Η συμμετοχή αυτή δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, καθώς οι πάσχοντες από ινσουλινοθεραπευόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ επιβαρύνονται οικονομικά σε αντίθεση με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, που έχουν μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, τη στιγμή μάλιστα που η θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη και στις δυο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια και αποβλέπει στην αποτελεσματική ρύθμιση, την απομάκρυνση του κινδύνου των επιπλοκών και της μείωση του κόστους που επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ζητά να υπάρχει μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα της κύριας πάθησης, αλλά και μειωμένη συμμετοχή για τα φάρμακα των επιπλοκών που απορρέουν από αυτήν τόσο σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, όσο και σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%, καθώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της πάθησης, οι οποίες επιβαρύνουν πολλαπλάσια το Σύστημα Υγείας.