Μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα – Αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις

Επικέντρωση στην μετρησιμότητα και την αριστεία του συστήματος υγείας, είναι απαραίτητη για την κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών του, επεσήμανε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος, στη διάρκεια της ημερίδας «1st Evidence Based Healthcare 2018» που διοργάνωσε σήμερα το Dailypharmanews.gr στην Αθήνα.

Ο κ. Υφαντόπουλος διερωτήθηκε αν είναι σκόπιμη η έλλειψη των δύο αυτών παραμέτρων στο δημόσιο σύστημα υγείας και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε πως τα αποτελέσματα μιας φαρμακευτικής πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία συμβάλλουν σε ένα αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και δικαιότερο σύστημα υγείας, κυρίως με βελτιωμένη υγεία των ασθενών, αλλά και τελικά στην καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “με ουσιαστικές δομικές παρεμβάσεις και όχι με αριθμητικούς φράχτες θα εξασφαλίσουμε φροντίδα υγείας, χρήσιμη για τους ασθενείς, χρηστική για τους γιατρούς και βιώσιμη για τους παρόχους.
Κύρια στοιχεία αυτών των παρεμβάσεων αποτελούν:

  • Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών – Κλινικών Πρωτοκόλλων και Κλινικών Οδηγιών
  • Η ανάπτυξη Μητρώων Δεδομένων Ασθενών (Patient Registries)
  • Η υιοθέτηση Δεικτών Ποιότητας και Αξιολόγησης της Απόδοσης του Κλινικού Έργου.
  • Η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), με στόχο την αξιολόγηση της καινοτομίας, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τον προσδιορισμό του κόστους διαχείρισης των νοσημάτων.
  • Η ανάπτυξη Patient Summary και Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή”.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η Γενική Διευθύντρια Φαίη Κοσμοπούλου, υπογράμμισε ότι “οι αποφάσεις πρέπει να είναι χειρουργικής ακρίβειας και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για δομικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα προωθούνται όσα είχαμε θέσει ως στόχους χρόνια πριν, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν κεντρικά. Θα μάθουμε ποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές και σε ποιους ασθενείς. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις θα πρέπει να επεξεργαστούμε τον τεράστιο όγκο δεδομένων”.

Η πρόσβαση στα δεδομένα υγείας είναι το κλειδί για τη δημιουργία φαρμακευτικής πολιτικής, την αλλαγή και βελτίωση των συστημάτων υγείας, επεσήμανε ο Χάρης Ναρδής, μέλος ΔΣ του ΣΦΕΕ. Για να προσθέσει ότι : “Η Πολιτεία οφείλει να στραφεί σε μια ορθολογική προσέγγιση και εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.
Για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων, χρειάζεται να συγκεντρώσουμε πραγματικά δεδομένα επιπλέον των στοιχείων που λαμβάνουμε από τις κλινικές μελέτες, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών, μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις.
Επίσης τα registries, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις, εξυπηρετώντας την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης. Τα στοιχεία που θα καταγράψουμε, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να γίνει διασύνδεση με τα στοιχεία που έχουμε από π.χ. ΗΔΙΚΑ και με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή.
Καταλήγοντας ο κ. Ναρδής τόνισε: Είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας και στην καλύτερη διαχείριση προς όφελος του ασθενή και καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αν πραγματικά θέλουμε να βγάλουμε το κεφάλι του μας απ’ την άμμο, πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε. Ένας τεράστιος κλάδος κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Από την πλευρά της Ν.Δ., ο Αν. Τομεάρχης Υγείας, Βουλευτής, Ιάσων Φωτήλας, έκανε λόγο για απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις λέγοντας πως “η κυβέρνηση δείχνει δυσανεξία σε λέξεις όπως μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία μητρώων ασθενών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει όμως καθυστερήσει. Τα μητρώα ασθενών, μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε χρήσιμους πόρους. Στην ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις αναγκαίες αλλαγές για ένα ποιοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας.
Επεσήμανε ότι δεν θα αυξηθούν τα κονδύλια, αλλά τα υπάρχοντα θα αξιοποιηθούν καλύτερα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και βούληση,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ορθοπεδικός, Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κ. Μπαργιώτας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των Patient Registries και των clinical guidelines για την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.
Όπως είπε, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται για την σωστή διάγνωση και διαφύλαξη της υγείας και δευτερευόντως για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την οικονομία.
Σε πολλές επιμέρους θεραπείες και νόσους, τα στοιχεία δεν είναι ούτε αρκετά ούτε περάν αμφισβητήσεων. Η συζήτηση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα άρχισε στραβά, προσπαθώντας να ελέγξουμε τη δαπάνη και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπήρχε εφαρμογή πρωτοκόλλων, κανείς πρακτικά δεν ξέρει ακριβώς τί γίνεται σήμερα. Είναι κάτι που δεν θέλαμε να μάθουμε μέχρι σήμερα.
Έχοντας data και κάνοντας ανάλυση, θα επιτευχθεί και βελτίωση οικονομίας. Πρέπει πρωτίστως όμως να καλυφθεί ο πληθυσμός.
Υπάρχει τεράστια τρύπα. Πλήρης ανοργανωσιά του όλου συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει. Από δω και πέρα, όμως δε χρειάζεται κόφτης και αστυνόμευση των γιατρών αλλά έλεγχος και αξιολόγηση.
Τα ψηφιακά εργαλεία θα μας επιτρέψουν να τα εφαρμόσουμε με λιγότερο κόπο. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Ο κ. Φ. Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ, ταμίας ΙΣΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας. Η συνταγογράφηση μέσω αυτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα βοηθήσει τους γιατρούς.
Ανακοινώθηκαν με ΥΑ και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια του ΠΙΣ
Πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να υπαχθεί τουλάχιστον ο τομέας της συνταγογράφησης στο Υπουργείο Υγείας. Εμείς θα λέμε τι φάρμακα πρέπει να μπαίνουνε, η Πολιτεία έχει την ευθύνη να τα καλύπτει.
Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος αφορούσαν από το 2014 σε πρωτόκολλα για την Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο, Βαλβιδοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια.
Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης Υπό ανάπτυξη:

  • Αιματολογικών Νοσημάτων
  • Αναπνευστικών Νοσημάτων
  • Γαστρεντερολογικών Νοσημάτων
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Επώδυνων Συνδρόμων
  • Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
  • Νεοπλασιών
  • Νευρολογικών Νοσημάτων
  • Αρτηριακής Υπέρτασης
  • Λοιμώξεων
  • Οστεοπόρωση
  • Οφθαλμολογικών Νοσημάτων
  • Σπανίων Παθήσεων
  • Δυσλιπιδαιμίας
  • Ψυχιατρικών Νοσημάτων
  • Ψωρίασης

Ουσιαστικά είναι δύο τα υπό ανάπτυξη, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Επί του πιεστηρίου, πιστεύουμε ότι αυτό της καρδιακής ανεπάρκειας εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθεί.

Υπό την αιγίδα του ΕΟΦ, οργανώθηκαν τριμελείς επιτροπές που εργάσθηκαν στην εκπόνηση θεραπευτικών σχημάτων, που στηρίζονται στον εξορθολογισμό των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών.
Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται το καλύτερο επιστημονικό αποτέλεσμα, με την μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχέση κόστους-οφέλους.
Στην έννοια του κόστους συμπεριλαμβάνονται η αξία των επιλεχθέντων φαρμάκων, η αύξηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και η μείωση των συνεπειών της πάθησης.

16 μελής επιτροπή επιστημόνων συνεδριάζει συνεχώς για να βγουν τα πρωτόκολλα. Αυτή η δουλειά ξεκινά και προχωρά. Το πως θα υλοποιηθούν αυτά, αφορά την ΗΔΙΚΑ. Πρέπει να βγει ΦΕΚ για να μπορεί να δεσμευτεί κάποιος.
Εάν δεν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, σημαίνει ότι δεν θέλουν να εφαρμοστούν, για να κατηγορούν τους γιατρούς.
Δεν θα είναι φέτος όλα έτοιμα. Μέχρι το τέλος του 2018, θα καλυφθεί το 80 – 90% των νοσημάτων.