Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Νιάρχος στο Μέγαρο Μαξίμου

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί σήμερα 21 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τον ιστότοπο του ΙΣΝ στο www.SNF.org/live

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα σημάνει την έναρξη υλοποίησης σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Tον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ, σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας στη χώρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ ύψους 14 εκατ. ευρώ, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ.

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: η δωρεά ύψους 20 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο είχε η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Στερεότυπα

Το απόγευμα στις 5 μ.μ., το ΙΣΝ διοργανώνει την 5η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα τα «Στερεότυπα».

Τα ίδια τα στερεότυπα αλλά και οι ανισότητες και ο στιγματισμός που τα συνοδεύουν, θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών, οι οποίοι, έχοντας βρεθεί αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις που έχει θέσει η κοινωνία, δίνουν το δικό τους στίγμα ενάντια στην κοινωνική κατηγοριοποίηση και απομόνωση.

Η Nujeen Mustafa, η νεαρή πρόσφυγας που διέσχισε τον μακρύ δρόμο από τη Συρία σε αναπηρικό αμαξίδιο και έγινε σύμβολο δύναμης και ελπίδας φτάνοντας στις ακτές της Λέσβου, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα» και ψυχολόγος στο Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» και το Jason-Αντιγόνη Dane, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, μιλούν για τα στερεότυπα όπως τα αντιλαμβάνονται, τα έχουν βιώσει και τα έχουν καταρρίψει σε διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), η οποία απαρτίζεται από μέλη που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα της ΕΛΣ το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικής δικτύωσης. Το ρεπερτόριο της Διαπολιτισμικής Χορωδίας περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων.