Μόλις 1 στους 3 μάνατζερς είναι γυναίκα – Ακόμη λιγότερες σε ψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας

Σχεδόν 9,4 εκατ. άτομα κατέχουν διευθυντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Από αυτά, τα 6 εκατομμύρια είναι άνδρες (64% των διευθυντικών στελεχών) και 3,4 εκατομμύρια είναι γυναίκες (36%).

Οι γυναίκες ήταν ελάχιστα περισσότερες από το ένα τέταρτο (27%) των μελών των Δ.Σ. στις εισηγμένες εταιρίες στην Ε.Ε. και λιγότερες από το ένα πέμπτο (17%) των ανώτερων στελεχών το 2018.

Με άλλα λόγια, αν και αποτελούν περίπου τους μισούς απασχολούμενους στην ΕΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην εκπροσωπούνται μεταξύ των μάνατζερς.

Τα στοιχεία αυτά – που αποτελούν μικρό μέρος των δεδομένων για τα δύο φύλα – δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πρωτιά γυναικών – διευθυντών στη Λετονία
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών μεταξύ των διευθυντικών στελεχών καταγράφεται στη Λετονία (56%), το μόνο κράτος μέλος όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία (56%) σε αυτό το επάγγελμα. Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Εσθονία (49%), η Πολωνία και η Σλοβενία (47%), η Ουγγαρία (43%), η Λιθουανία και η Σουηδία (42%), η Ιρλανδία (41%) και η Σλοβακία (40%).

Αντίθετα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διευθυντικών στελεχών στο Λουξεμβούργο (15%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (23%), η Τσεχία, η Δανία, η Ιταλία και η Ολλανδία (από 29% σε κάθε χώρα), η Γερμανία (30% ), καθώς και η Ελλάδα και η Αυστρία (από 32%).

Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το ένα τρίτο (36%) των μάνατζερ, είναι γυναίκες. Το μερίδιο αυτό παρέμεινε σταθερό από το 2012.

Οι περισσότερες γυναίκες μέλη Δ.Σ. στη Γαλλία
Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών – μελών Δ.Σ. στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες καταγράφεται στη Γαλλία (44%), και ακολουθούν η Ιταλία και Σουηδία (36%), η Φινλανδία (35%) και η Γερμανία (34%).

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα πέμπτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην Εσθονία (8%), στην Ελλάδα (9%), στη Μάλτα (10%), στην Κύπρο, στη Λιθουανία και στη Ρουμανία (11% 13%), Τσεχία (14%), Βουλγαρία και Ουγγαρία (15%), Κροατία (17%), καθώς και στην Ιρλανδία (19%).

Σε επίπεδο ΕΕ, λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες. Κατά την τελευταία πενταετία, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (18% το 2013).

Ανώτερα στελέχη
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των ανώτερων στελεχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στη Λιθουανία (28%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Λετονία (27%), καθώς και στη Ρουμανία (25%). Η Ελλάδα βρίσκεται στη … μέση, με 18%.

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ανώτερων στελεχών καταγράφεται στην Αυστρία (5%), Τσεχία (6%), Ιταλία (9%), Πορτογαλία (10%), Δανία (11%), το Λουξεμβούργο , την Ουγγαρία και την Πολωνία ( και οι τρεις με 13%), το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ισπανία (με 14%), ενώ στην Κύπρο (15%).

Σε επίπεδο ΕΕ, λιγότερο από το ένα πέμπτο (17%) των ανώτερων στελεχών είναι γυναίκες, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία (12% το 2013).