Μονάδες αποκατάστασης για όσους πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα – Τα κριτήρια

Νέα διαδικασία μετάβασης ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης εισάγει το υπουργείο Υγείας με σκοπό τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στη διαδικασία αυτή, υπάγονται τόσο οι ασθενείς των Ψυχιατρικών Τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων, όσο και των ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στην κοινότητα.

Με τη νέα διαδικασία στις ήδη υπάρχουσες δομές προστίθενται και Επιτροπές Διαχείρισης για τη μετάβαση ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, οι οποίες συγκροτούνται στις ΥΠΕ, ως το τέλος του έτους.

Οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και έναν κοινωνικό λειτουργό μέλη Τ.Επ.Ε.Ψ.Υ.Ε της Υ.ΠΕ., ή από έναν ψυχίατρο και έναν κοινωνικό λειτουργό των μονάδων ψυχικής υγείας της Υ.ΠΕ. Ειδικά για την 1η και 2η Υ.ΠΕ., η Επιτροπή Διαχείρισης της Μετάβασης μπορεί να συγκροτείται από δύο επιπλέον μέλη (έναν επιπλέον ψυχίατρο και έναν επιπλέον κοινωνικό λειτουργό).

Η θητεία των Μελών της Επιτροπής Διαχείρισης της Μετάβασης έχει διάρκεια δύο έτη.

Οι Επιτροπές Διαχείρισης θα συνεδριάζουν δύο φορές το μήνα, θα αξιολογούν τα αιτήματα βάσει κριτηρίων εντός 15 ημερών και θα αποφασίζουν για τη μετάβαση των ασθενών σε κατάλληλη Μ.Ψ.Α., κοινοποιώντας τις αποφάσεις τους, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, στον αρμόδιο Διαχειριστή Κενών Θέσεων, ο οποίος και θα διεκπεραιώνει το σχετικό αίτημα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές του τον Γενικό Διαχειριστή Κενών Θέσεων.

Η διαδικασία
Με τις νέες διαδικασίες προτεραιότητα τίθεται στα αιτήματα μετάβασης ασθενών από Μ.Ψ.Α. για παιδιά-εφήβους σε Μ.Ψ.Α. ενηλίκων και αιτήματα που αφορούν σε άστεγους ασθενείς.

Αιτήματα μετακίνησης ασθενή σε ΜΨΑ, μπορούν να υποβάλλουν οι κοινωνικές υπηρεσίες όλων των σχετικών φορέων (Δήμων, νοσοκομείων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ -ξενώνες, οικοτροφεία κλπ., εφόσον υπάρχει ψυχιατρική γνωμάτευση, βεβαίωση βάσει κοινωνικής έρευνας για την κατάσταση του ασθενή και προηγούμενη φιλοξενία σε ξενώνες ή οικοτροφεία αν ζητείται μετάβαση σε προστατευμένο διαμέρισμα.

Αξιολόγηση αιτήματος μετακίνησης
Η διαδικασία μετάβασης των ασθενών σε Μ.Ψ.Α. εποπτεύεται και συντονίζεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.). Για το σκοπό αυτό, σε κάθε Υ.ΠΕ. ορίζεται από το Διοικητή ένας υπάλληλος ως Διαχειριστής Κενών Θέσεων.
Τα αιτήματα για τη μετάβαση ψυχικά ασθενών σε Μ.Ψ.Α. συνοδευόμενα από τα σχετικά δικαιολογητικά, υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο, συνοδευόμενα από διαβιβαστικό το οποίο φέρει εμπιστευτικό πρωτόκολλο, από τους φορείς προς τον Διαχειριστή Κενών Θέσεων της Υ.ΠΕ., στην οποία υπάγεται ο φορέας της κάθε Κοινωνικής Υπηρεσίας ή, σε περίπτωση ασθενή που δεν νοσηλεύεται, στο Διαχειριστή Κενών Θέσεων της Υ.ΠΕ. στην οποία υπάγεται ο Τομέας στον οποίο διαβιεί ο ασθενής.

Ο Διαχειριστής Κενών Θέσεων διαβιβάζει το σχετικό φάκελο καθώς και στοιχεία για τις υφιστάμενες κενές θέσεις των Μ.Ψ.Α. της Υ.ΠΕ., στην Επιτροπή Διαχείρισης της Μετάβασης.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές θέσεις στην Υ.ΠΕ. όπου υπάγεται ο φορέας ή στην οποία διαβιεί ο ασθενής, ο Διαχειριστής Κενών Θέσεων αποστέλλει το φάκελο του αιτήματος στον Γενικό Διαχειριστή Κενών Θέσεων, ο οποίος παρακολουθεί τις υφιστάμενες κενές θέσεις σε όλη την Επικράτεια.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διαχειριστής Κενών Θέσεων προωθεί το αίτημα στον Διαχειριστή Κενών Θέσεων όμορης Υ.ΠΕ., βάσει των υφιστάμενων κενών θέσεων.

Οι αρμοδιότητες του Γενικού Διαχειριστή Κενών Θέσεων και του αναπληρωτή του ανατίθενται σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Κριτήρια για τη μετάβαση

Τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη μετάβαση των ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είναι τα εξής:

  • Ο χρόνος νοσηλείας σε ψυχιατρικό τμήμα/κλινική.
  • Η διασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας, όπου αυτό είναι εφικτό, εντός του ιδίου Τομέα.
  • Ο βαθμός λειτουργικότητας του ασθενή (χαμηλή, μέση, υψηλή).
  • Κοινωνικά κριτήρια (διαθέσιμο εισόδημα, ύπαρξη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος/οικείων προσώπων).
  • Η εντοπιότητα ή/και η ύπαρξη οικείων του ασθενή στον τόπο που εδρεύει η Μ.Ψ.Α.
  • Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την υποβολή του αιτήματος.
  • Ο τύπος της Μονάδας Ψυχικής Υγείας.