Μονοκλωνικά αντισώματα made in Greece

Σε μια εξαιρετικά φιλόδοξη κίνηση προχωρά η φαρμακοβιομηχανία DEMO δημιουργώντας την πρώτη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η επένδυση θα γίνει στον Αγ. Στέφανο Αττικής και θα λαμβάνει υπόψη της και έναν άλλο σημαντικό τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης και την απασχόλησης.

«Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας, την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. Η DEMO, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενεσίμων της χώρας, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε σκευάσματα owned branded έχει μια ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και στον κλάδο. Ως pioneer του κλάδου των ενεσίμων θα ιδρύσει την μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων παράλληλα με μία Βιοακαδημία όπου θα εκπαιδεύει επιστήμονες για να παραμείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν. Η επένδυση της DEMO θα βάλει τη χώρα μας στην «κλειστή λίγκα» των 15 χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό παγκόσμια και θα συνεισφέρει στην απασχόληση στελεχών υψηλής μόρφωσης, που μέχρι στιγμής απασχολούνται στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε εταιρείες εξωτερικού», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλο της βιομηχανίας φαρμάκων κ. Δημήτρης Δέμος.

Η βιομηχανία σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ ως το 2030 στο οποίο περιλαμβάνεται η πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και η πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στη χώρα μας. Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει την επένδυση 356 εκατ. ευρώ ως το 2027.

Σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ, ο κ. Δέμος παρουσίασε τις επενδύσεις της εταιρείας, που ήδη έχουν ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. 

Τι είπαν οι υπουργοί

Χαιρετισμό στην διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως το στοίχημα της Ελλάδας είναι με τη νέα πολιτική της Ευρώπης η επιστροφή των βιομηχανιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε πως με καλή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε το εξαγωγικό πρόσημο της εταιρείας, μίλησε για τις προσπάθειες εξορθολογισμού του clawback και τόνισε πως η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες αποτελεί καινούριο σκεπτικό για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στα νέα κίνητρα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό clawback μπορεί να συνδυαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ, σημείωσε πως στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν και άλλα δύο εργαλεία διδακτορικά με πανεπιστημιακούς και ερευνητικά προγράμματα, καθώς και φορολογικό πρόγραμμα που φτάνει το 50% της φορολογίας για τον επαναπατρισμό ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του brain gain.

O αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη 7% της χώρας μας πάνω από τη μέση ανάπτυξη της Ε.Ε. και πρόσθεσε πως με 210 νέα νομοσχέδια η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα.

φαρμακοβιομηχανίαΆδωνις ΓεωργιάδηςDEMO ABEEμονοκλωνικά αντισώματαΘάνος Πλεύρης