Νέα φάρμακα στην αγορά μαζί με νέες οικειοθελείς μειώσεις τιμών

163 νέα φάρμακα μπαίνουν από σήμερα στην αγορά, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα τρία φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν, θα έχουν μειωμένη τιμή.

Τα φάρμακα αυτά, περιλαμβάνονται σε δύο δελτία τιμών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου και περιλαμβάνουν το πρώτο τα νέα φάρμακα του τελευταίου τριμήνου του 2017, και το δεύτερο, φάρμακα των οποίων οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ζήτησαν μείωση τιμής.

Στα νέα φάρμακα περιλαμβάνονται 40 πρωτότυπα και 123 γενόσημα με τιμές που κυμαίνονται από 2,43 ευρώ μέχρι 18.571 ευρώ.

Μεταξύ των πρωτοτύπων περιλαμβάνονται φάρμακα για την ηπατίτιδα C, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία και την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, το μεταστατικό καρκίνο του μαστού, την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, παράγωγα αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμβόλια κλπ.

Στα νέα γενόσημα περιλαμβάνονται αντικαρκινικές θεραπείες, αντιβιοτικά, φάρμακα γαστροπροστασίας, στατίνες, παυσίπονα κλπ.

Το Δελτίο Τιμών των νέων φαρμάκων (εδώ) ισχύει από χθες, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα της 14 Μαρτίου, μπορούν να υποβάλλονται ενστάσεις επί των τιμών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση med.price@moh.gov.gr της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.

Σε ότι αφορά το δελτίο οικειοθελών μειώσεων τιμών, (εδώ), ισχύει:

  • Για τις φαρμακευτικές, τα Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές από 13 – 3 – 2018.
  • Για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 4 – 4 – 2018.
  • Για τα φαρμακεία από 15 – 5 – 2018.